Narva-Jõesuu muutub ehitustandriks

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähiaastatel tuleb Narva-Jõesuu elanikel ja külalistel kaevetööde tõttu ebamugavusi taluda, ent pärast seda pole suuremaid kaevamisi niipeagi ette näha.
Lähiaastatel tuleb Narva-Jõesuu elanikel ja külalistel kaevetööde tõttu ebamugavusi taluda, ent pärast seda pole suuremaid kaevamisi niipeagi ette näha. Foto: Ilja Smirnov

Lähemal kolmel aastal tuleb Narva-Jõesuus taluda üleskaevatud tänavaid, sest ühtejutti uuendatakse nii soojus- kui vee- ja kanalisatsioonitorustikke ning arendatakse põhjalikult välja rannaala.

Kolmest projektist suurim on 7,77 miljonit eurot maksev reoveekogumisala veemajandusprojekt, mida ligemale kolmveerandi ulatuses rahastab ühtekuuluvusfond ning ülejäänu maksavad võrdsetes osades kinni Narva-Jõesuu linn ja AS Narva Vesi.

Selle projekti hange kuulutati välja juba mullu augustis ning jaanuaris loodeti ehitajaga leping sõlmida. Pakkujaid oli, ent hange tuli siiski tühistada, sest pakkumised ületasid eelarvet lausa 40 protsendi jagu.

"Nüüd jagasime hanke kolmeks osaks, lootuses, et see maksumust vähendab," ütles ASi Narva Vesi projektijuht Hilje Õunapuu. "Mõnevõrra vähendasime ka hangete mahtu. Torustike kilometraaž jäi küll samaks, nagu ka rekonstrueeritavate puurkaevupumplate arv, ent teise astme pumpla, ühe reoveepumpla ja veereservuaaride renoveerimine jäid tööde loetelust välja."

Ehitama alles kevadel

Uute hangete pakkumisi oodatakse märtsi keskpaigaks, projekteerimis- ja ehitustööde lepingu sõlmimiseni loodetakse jõuda suvel.

"Vähemalt pool aastat kulub projekteerimisele, nii et enne kevadet ehitustööd kindlasti ei alga," ütles Õunapuu.

See tähendab, et edasi lükkub ka tööde algselt kavandatud lõpptähtaeg 2014. aasta juulis. Õunapuu sõnul ei ole see probleem, sest projekt on abikõlblik 2015. aasta augusti lõpuni ja selleks ajaks saavad tööd kindlasti valmis.

Küll aga tekitab veeprojekti venimine mõneti probleeme Narva-Jõesuu rannaala arendamisele.

"Pole ju mõtet kõigepealt laudteed valmis ehitada ja siis hakata torusid panema. Teine projekt on rannaala omast küll mõnevõrra maas, aga esimeses järjekorras võetakse tegemisele meid rannaga seoses huvitav osa," rääkis linnapea Andres Noormägi kuu aega tagasi. Siis uskus ta rannaala projekti aasta lõpuks valmis saavat; nüüd tuleb arvestada, et osa töid võib järgmisse aastasse jääda. Seda ettevõtmist 2,48 miljoni euroga toetanud EAS tunnistas põhjenduse vastuvõetavaks ja võimaldab ajapikendust.

Kolm aastat kaevetöid

"Meil aega on," ütles Noormägi ja märkis, et see andis võimaluse ka rannaala väljaehitamise hanke tähtaega tänaseni pikendada. "Muutsime pakkumise tingimusi konkurentsisõbralikumaks, et pakkumise saaks teha rohkem firmasid."

Kuigi vee- ja kanalisatsioonitorustike kallal sel suvel veel tööle ei hakata, lähevad kaevamistööd linnas siiski juba lahti - KIKist saadud toetuse abil algab 1,6 miljonit eurot maksev kaugküttevõrkude rekonstrueerimine.

"Lähemad kolm aastat Narva-Jõesuus kaevatakse," tunnistas linnapea. "Vabandame kõigi meie külaliste ees, kellele see ebamugavusi põhjustab. Teeme kõigi kolme projektiga koostööd ja tänavate kordategemise võtame ette alles siis, kui kõik kaevetööd on lõpetatud."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles