Pikaks veninud Kiviõli kooli uuenduskuur jõuab finišisse

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enam kui aasta Kiviõli eri asutustes laiali olnud lapsed naasid esmaspäeval oma renoveeritud koolimajja.
Enam kui aasta Kiviõli eri asutustes laiali olnud lapsed naasid esmaspäeval oma renoveeritud koolimajja. Foto: Peeter Lilleväli

43 aastat tagasi 13. septembril avatud Kiviõli 1. keskkooli hoone taasavati õpilastele 13. veebruaril, kui aasta ja kolm kuud koolist remondi tõttu pagendatud lapsed hoonesse naasid.

Selle nädala alguses kolisid mööda linna laiali olnud Kiviõli 1. keskkooli lapsed oma uuenenud koolimajja, kus neid lisaks remondivärskele koolile võtsid vastu Kiviõli Kaubahoovi kingitud ilutulestik ning Kiviõli kunstide kooli puhkpillimängijad. Kiviõli kooli remont, mis sai alguse poolteist aastat tagasi ning venis ehitaja vahetamise tõttu planeeritust pikemaks, on jõudnud niikaugele, et jäänud on veel viimased viimistlustööd, mille tegemine õppetööd ei sega.

Põhjalik renoveerimine

Kiviõli 1. keskkooli punastest tellistest fassaad on nüüdseks saanud endale tagasihoidlikumas toonis katte, täiesti uus on ka kooli sisu - lisaks remonditud klassiruumidele on uued nii kütte-, kanalisatsiooni- kui elektrisüsteemid. Lisaks on koolil ventilatsioonisüsteem, mis varem puudus, ning peaks nüüd pärast seadistustööde lõppu tagama klassiruumides kvaliteetsema õhu.

Täieliku uuenduse on läbi teinud kooli aula, mis on saanud lisa kunagise kinoruumi näol ning on nüüdsest suurema ja kõrgema lava ning parema planeeringuga. Uuendusena on suurendatud ka raamatukogu, kus lisaks raamatute laenutamisele on võimalik läbi viia ka õppetundi. "See, et meile on lisaks traditsioonilistele juurde tulnud uusi õpperuume, on üks asi, mille üle rõõmustada," ütles Kiviõli 1. keskkooli direktor Heidi Uustalu.

Lisaks õpetajate puhkeruumidele on nüüdsest puhkeruumid ka õpilastele, mis oli nende ammune soov. Uuenenud on keeleklassid, mis varustatakse keeleõppeks vajaliku tark- ja riistvaraga, aga ka käsitööklassid. Ruumi on juurde saanud aeroobikasaal, mille kõrvale pannakse üles jõusaal. Lõpuni pole veel valmis lasketiir, mille uuteks naabriteks on nüüd esimeselt korruselt alla viidud garderoobid.

Oma koha on saanud kooli õpilasesindus, oma ruumid on ka kooliraadiol, mis loodetakse pärast pausi uuesti käivitada.

Kokku läks Kiviõli kooli rekonstrueerimine maksma veidi alla 2,7 miljoni euro, millest EASi toetusena saadi 1,5 miljonit. Linna esialgne omaosalus oli 274 000 eurot, millele lisandus täiendavalt 835 000 eurot. Täiendav omafinantseering on seotud projektitaotluse koostamise ajal esitatud hinnakalkulatsioonide ja hiljem läbi viidud ehitushanke pakkumise vahega, mille eurotoetused jätavad taotleja kanda. Lisaks kallines kordushange, mis kuulutati välja eelmisel suvel pärast seda, kui esimese ehitajaga leping lõpetati.

Kiviõli kooli remont jäi seisma eelmise aasta kevadel ning jätkus uuesti sügisel. "Ma pean ehitajat kiitma - Fund Ehitus sai töö valmis sama ajaga, mis kulus teisel ehitajal vaidluste lahendamiseks," ütles Uustalu, lisades, et vaidlusküsimusi tekkis, kuid need said konstruktiivse lahenduse juristide abita.

Kasvab suuremaks

Sel aastal oma 80. sünnipäeva pidavale Kiviõli 1. keskkoolile, kelle tavapärane kooli kokkutulek tänavu veebruari esimeselt laupäevalt ehituse tõttu 2. juunile on lükatud, ei ole 2012. aasta oluline ainult kooli rekonstrueerimise lõpetamise poolest, vaid ees ootab ka sisuline muudatus. Uuest õppeaastast liitub kooliga Kiviõli vene gümnaasiumi praegune ning tulevane 10. klass. See on esimene samm Kiviõli kahe gümnaasiumi liitmiseks, mis jõuab lõpule kahe aasta pärast, kui Kiviõli vene gümnaasiumist saab põhikool ning Kiviõli 1. keskkool jätkab linna ja ilmselt ka piirkonna ainukese gümnaasiumina.

Uustalu sõnul on nähtud vaeva, et kooli nimi säiliks endisel kujul ka pärast reformimist. "Meie jaoks on lühend KIK, mis on ka meie kooli märgil, oluline ja me tahame selle säilitada," ütles ta ning lisas, et nimetuse "gümnaasium" juurdepookimine ei muuda õpetamise sisu.

Küll toob õppetöösse uuendusi uus õppekava, millel on kolm eri suunda. Juba praegu on keeleõppesuunale lisandunud võimalus õppida soome keelt, lisaks saab selles harus enam muusikalist õpetust, mida tehakse koostöös Kiviõli kunstide kooliga. Järgmisel aastal peaks matemaatika- ja loodusteaduste suund täienema veel teistmoodi keemiatundidega, mille läbiviimisel kaalutakse Kiviõli Keemiatööstuse abi kasutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles