Ida-Viru keskhaigla peab tagastama 65 000 eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana korpuse juurdehitis on vaid esimene etapp Puru uue haigla rajamisel.
Vana korpuse juurdehitis on vaid esimene etapp Puru uue haigla rajamisel. Foto: Matti Kämärä

Ida-Viru keskhaiglal tuleb uue aktiivravikorpuse ehitamiseks saadud Euroopa Liidu rahast üle 65 000 euro tagasi maksta.

Eurotoetuste saajate üle järelevalvet tegevate audiitorite hinnangul ei osutunud kuue raviasutuse projekteerimistöödest kõik abikõlblikeks, mistõttu nõutakse neilt tagasi umbes 170 000 eurot.

Kõige suurema summa peavad tagastama Põhja-Eesti regionaalhaigla ja Ida-Viru keskhaigla - vastavalt 68 556 ja 65 190 eurot.

Sotsiaalministeeriumi nõuniku Kaupo Piirsalu sõnul pole toetuste osalises tagasinõudmises midagi erilist; tagastada ei tule ju kogu summat, vaid ainult osa riigihanke tulemusel sõlmitud lepingu hinnast.

Algul sai projekt heakskiidu

Ida-Viru keskhaigla juhatuse esimehe Tarmo Bakleri sõnul kujunes selline olukord välja mitte haigla süül, vaid erinevate seadusetõlgenduste tõttu sotsiaalministeeriumi eri ametnike poolt.

Bakler selgitab, et Puru haigla juurdeehituse jaoks pidi keskhaigla esialgsete nõudmiste kohaselt esitama kogu tulevase kompleksi projekti, mis sisaldas vana hoone renoveerimist, uue hoone esimese etapi ja tulevikus ka teise etapi ehitust.

"Sotsiaalministeeriumi ametnikud kiitsid selle projekti heaks ja me võisime saada selle rahastamiseks eurotoetust," märkis Bakler. "Ent hiljem otsustas teine ministeeriumi allüksus teisiti: vana korpuse renoveerimine ja tulevikus uue korpuse ehitamine ei pea olema juurdeehitusega ühes projektis. Seepärast ei oleks me pidanud saama osa riigihanke tulemusel sõlmitud lepingu maksumusest."

Vaidlustama ei hakka

Tarmo Bakler ütleb, et haigla ei vaidlusta ministeeriumi otsust. "Kõik selgitused oleme andnud, kuid protesteerida ei kavatse, sest pole kindlad, kas muudatused tulevad meie kasuks," ütles Bakler. "65 000 eurot on muidugi suur raha, kuid mitte otsustavalt suur, kui pidada silmas, et projekti kogumaksumus on 20 miljonit eurot."

Haiglajuht kinnitas, et uue korpuse ehitamise, selle tänapäevase meditsiinitehnikaga sisustamise ning personalile ja patsientidele  paremate tingimuste loomise kava on endine ehk siis osa euroraha tagastamine seda mingil moel ei puuduta.

Ehitustöö hakkab lõpule jõudma

Ida-Viru keskhaigla uue korpuse valmimise ametliku lõpptähtajani on jäänud kaks kuud. Praeguseks on valmis majakarp, ehitatud uus 65 meetri pikkune galerii, mis ühendab uut korpust Puru polikliinikuga, lõpetatud suurem osa välitöid, mis seotud parkla, sõidu- ja kõnniteede ehitamisega.

Enamjaolt tehakse praegu tööd hoone sees. Tänu uue alajaama käikuandmisele on hoones elekter, paigaldatud on küttesüsteemid ja käivad viimistlustööd - pahteldamine, lihvimine ja värvimine -, samuti kommunikatsioonide ühendamine.

Uus korpus üldpinnaga 1200 ruutmeetrit hakkab funktsioneerima koos Puru haigla ja polikliinikuga kui üks tervik. Ehituse esimese etapi järel tuleb siia aktiivravi peakorpus, kus leiavad koha erakorralise meditsiini ja diagnostikaosakond, sünnitusabiosakond ja sünnitajate palatid, intensiivraviosakond, operatsiooniplokk, kirurgiaosakondade palatid ja päevakirurgia osakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles