Narva-Jõesuu tulevasel kontserdihallil on juba praegu probleemid

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva-Jõesuu mändide alla suure kontserdihalli rajamise kava nõuab keskkonnaministri kooskõlastust.
Narva-Jõesuu mändide alla suure kontserdihalli rajamise kava nõuab keskkonnaministri kooskõlastust. Foto: Ilja Smirnov

Narva-Jõesuus moodsa kontserdihalli ehitusloa vormistamine takerdus linnavalitsuse mulluse möödalaskmise tõttu.

Narva-Jõesuu linnavolikogu volitas jaanuaris lõpus linnavalitsust sõlmima Narva osaühinguga Geneva Metsa tn 3 kinnistu hoonestuslepingut. Geneva oli ainus pakkuja ja seega võitis sellele maatükile nüüdisaegse kontserdihalli ehitamise hanke.

Puudub ministri nõusolek

Veebruaris, kui dokumendid esitati notarile, keeldus viimane hoonestusõiguse lepingut vormistamast, sest osa dokumente oli puudu. Veebruaris maavanemaks saanud Narva-Jõesuu endine linnapea Andres Noormägi kommenteeris probleemi Põhjarannikule. Noormäe sõnul puudus kontserdihalli ehituskaval keskkonnaministri kooskõlastus.

"See on meie möödalaskmine," tunnistas Noormägi. Ta meenutas, et alles hiljaaegu sai vormistatud analoogne dokument teise kinnistu kohta teise organisatsiooniga. "Võrdlesime ja leidsime, et ka Metsa tn 3 maatükk läheb samamoodi läbi. Aga dokumente kontrollinud notar märkas ühe kooskõlastuse puudumist..."

Keskkonnaministriga kooskõlastamine on tingimus, mille alusel Narva-Jõseuu linn omal ajal selle maatüki tasuta endale sai. Metsa tänava krunt nr 3 asub praeguseks poolenisti lagunenud kuursaali taga, tegu on  peamiselt männimetsaga, mille sees siin-seal endise pioneerilaagri Atlant vanad hooned.

OÜ Geneva esindaja Grigori Malõškin ütles Põhjarannikule, et ei taha kommenteerida probleemi, mis pole tekkinud firma süül. Samas ta kinnitas, et lepingu sõlmimise edasilükkumine ühe-kahe nädala võrra ei mõjuta projekti tervikuna.

Tegu on sotsiaalmaaga

Teiseks piduriks võib edaspidi ettevõtja jaoks osutuda hoonestatava maa otstarve - see on 100% sotsiaalmaa. See asjaolu, mis ei lähe eriti kokku kasumliku ettevõtlusega, võib negatiivselt mõjutada näiteks pankade valmidust anda hoonestusõiguse tagatisel laenu.

"Tuleb koostada detailplaneering, selle kaudu saab kaaluda maa sihtotstarbe võimalikku muutmist," selgitas Noormägi, rõhutades, et praegu on esmaülesandeks saada puuduv kooskõlastus ja vormistada hoonestusõigus. "Ma ei näe probleemi - see on see bürokraatlik töö, mis tuleb paratamatult ära teha. Usun, et linn teeb seda lähemal ajal."

Samal ajal arvab endine linnapea, et kontserdihalli võib vabalt liigitada sotsiaalobjektide hulka, sarnaselt algselt linna üldplaneeringuga sellele kohale kavandatud staadioniga.

Geneva on varem teatanud, et Jurmala eeskujul Narva-Jõesuusse suvise konserdihalli ehitamine läheb maksma üle miljoni euro. Valmima peaks see kolme aastaga. Talvel kavatseb ettevõte muuta saaliosa liuväljaks, avada talispordivarustuse laenutuse ja majutuskohad sissesõitnutele. Ettevõte tellis projekti noortelt arhitektidelt, kes projekteerisid Tartu ülikooli Narva kolledži avangardistliku hoone.

Narva-Jõesuu linn annab OÜ-le Geneva hoonestusõiguse 25 aastaks võimalusega pikendada seda veel 25 aastaks. Linnaeelarve hakkab alates neljandast aastast saama selle eest 6000 eurot aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles