Kohtla-Järvel avati uus aktiivravikorpus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi Oma Ehitaja juht Kaido Fridolin andis IVKH juhatuse esimehele Tarmo Baklerile üle sümboolse võtme, mis avab tähtajaks valminud uue korpuse uksed.
ASi Oma Ehitaja juht Kaido Fridolin andis IVKH juhatuse esimehele Tarmo Baklerile üle sümboolse võtme, mis avab tähtajaks valminud uue korpuse uksed. Foto: Peeter Lilleväli

Ida-Viru keskhaigla uus aktiivravikorpus Purul hakkab 9. maist juba patsiente vastu võtma. Eile toimus selle pidulik avamine, kus kutsutud külalistele tutvustati uusi olusid, mis sotsiaalminister Taavi Rõivase sõnul viib arstiabi osutamise tingimused uude ajastusse ning seda nii tervishoiutöötajatele kui ka patsientidele.  

"Praegusi tingimusi ei saa võrrelda nendega, mis meil siiani Järve linnaosa korpuses olid," räägib haigla peaarst Kaljo Mitt. "Muu hulgas on olemas eripalatid, kus haiged saavad pärast operatsiooni ärgata arsti järelevalve all privaatsetes oludes. Selliseid ruume pole meil varem olnud ning seetõttu olid intensiivravipalatid ülekoormatud."

Ta märkis, et 6 operatsioonisaali hoone neljandal korrusel on sisustatud n-ö nullist. Kõik nad paiknevad üksteise kõrval samal korrusel. Neis on uued LED-operatsioonivalgustid, millel on loomulikum valgus, ventilatsioon, mille kaudu antakse steriilset õhuvoolu operatsioonialale, monitorid.

"Seniajani töötasime kahes korpuses, mis oli ebamugav, nüüd on kõik koondunud ühte kohta," märgib anestesioloogia ja intensiivraviteenistuse juhataja Jozsef  Petenko. "Siin on rohkem ruumi, tänapäevased seadmed ja ravida on tunduvalt mugavam."

Ida-Viru keskhaigla nõukogu liikme, Tartu ülikooli kliinikumi esindaja Urmas Siiguri arvates köidavad uus korpus ja selle tänapäevased seadmed veelgi rohkem arste, kellele haigla siin tööd pakub. "Kui vaadata, kuidas nägi haigla välja varem, kümme aastat tagasi, siis ei tahtnud paljud arstid üle lävegi astuda," märkis ta.

Jagatud kaheks tiivaks

Korpus on tinglikult kaheks hoonetiivaks jagatud: vasakpoolses on palatid, parempoolses erakorralise meditsiini osakond, intensiivraviosakond, operatsiooniplokk, radioloogia. Patsiente transporditakse kiirabiautost haiglasse kaetud lüüsi kaudu. Erakorralise meditsiini osakonnas on eraldi vastuvõtutoad erakorralistele ja plaanilistele haigetele, eriregistratuur ja vastuvõtt patsientidele, kes tulevad siis traumadega.

Kolmanda korruse paremas tiivas asub kolm sünnitussaali, millest ühes on vann neile, kes vettesünnitust soovivad. Siinsamas on ka vastsündinute intensiivravipalat kuvöösi ja elustamislauaga. Olemas on neli perepalatit.

Heledad ja rõõmsad toonid                                                                                  

Uues korpuses algul ei usugi, et asud haiglas. Ülekaalus on heledad toonid. Koridoride seinad ja põrandad ning palatite uksed on värvitud rahustavat rohelist tooni, kasutatud on ka rõõmsat oranži ja sirelilillat. Igas tiivas, kus paiknevad palatid, on mugavate tugitoolidega avar hall, kus haiged saavad telerit vaadata.

Koridore kaunistavad 12 suurt ja 30 väikest loodusvaadetega seinafotot. Palatid on ühe- ja kahekohalised, duši ja tualetiga. Kõigis palatites on tänapäevased voodid, kapid ning terminal, kus asuvad meditsiiniliste gaaside, suruõhu- ja hapnikuotsikud ning väljundid arvuti ja interneti ühendamiseks.

Järve linnaossa jääb arstide vastuvõtt

9. maist ei osuta Järve linnaosa haigla enam ööpäev läbi vältimatut arstiabi. Siin jätkuvad ambulatoorsed vastuvõtud, saab ravi- ja hooldusteenuseid ning taastusravi. Aasta teises pooles on kavas Järve linnaosa haiglahoone rekonstrueerida, et siin leiaksid koha kuni 50 hooldusvoodikohta.

Haigla kolimine ei too kaasa muutusi perearstide töös, kes rendivad jätkuvalt Järve linnaosa polikliiniku ruume.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles