Uues haiglas tuli esimene laps ilmale emadepäeval

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Ida-Viru keskhaiglast oma tütre Kirsi Mari ja abikaasa Tiia koju viinud pereisa Priit leiab, et pärast uue hoone valmimist pole idavirulastel mõtet mujale sünnitama minna.
Eile Ida-Viru keskhaiglast oma tütre Kirsi Mari ja abikaasa Tiia koju viinud pereisa Priit leiab, et pärast uue hoone valmimist pole idavirulastel mõtet mujale sünnitama minna. Foto: Matti Kämärä

"Selle tüdrukutirtsu sünd on nagu kolmekordne lotovõit," muheleb eile oma naisele ja tütrele Ida-Viru keskhaiglasse järele tulnud Priit Orav, kutsudes last hellitavalt Mammuks.

Muidugi Mammu, sest kui lapse nimi on Kirsi Mari, kuidas teisiti seda pisikest tüdrukutirtsu veel kutsuda!

Nimi oli isal juba ammu valmis mõeldud. "Ma tahtsin hirmsasti tütart," tunnistab ta. "See, et ta sündis emadepäeval ja et ta on esimene laps, kes selles uues ja ilusas haiglahoones ilmale tuli, annabki kokku kolmekordse lotovõidu!"

Avar perepalat

Kirsi Mari on terve ja tugev beebi, kel pikkust 48 cm ja kaalu kolm kilo. Perepalati laias voodis magusasti magades ei lase ta ennast ka võõraste juuresolekust häirida. "Kõht täis, hea olla," märgib ema Tiia Jüriöö last kojuminekuks riidesse sättides.

Purul asuva Ida-Viru keskhaigla sünnitus- ja sünnituseelse osakonna vanemarst Tivodar Lakatoši sõnul läks sünnitus kenasti. "Tiia oli tubli," kiidab sünnituse juures viibinud pereisa, kes peab loomulikuks, et mees oma naist ka sel ajal toetab. "Üleliigne ma seal ei olnud ning personalile jalgu ka ei jäänud," muheleb ta, jagades kiidusõnu ka uue haiglahoone ning sünnitus- ja sünnituseelses osakonnas töötava personali aadressil. "Me tundsime, nagu oleksime oma isiklikus haiglas, sest kõik oli sedavõrd rahulik ja privaatne ning kõigil oli meie jaoks aega. Ei mingit konveierlinti meenutavat tegevust!"

Emadepäeva eel Tartus viibinud abikaasadel oli võimalus jääda sünnituse ajaks sinna. "Kuid olime juba varem otsustanud, et tuleme Ida-Viru keskhaiglasse," nentis pereisa, leides, et pärast uue hoone valmimist pole idavirulastel enam mõtet võõrsile sünnitama minna. "Perepalat on ilus ja avar, selle sisustamisel pole ka santehnika pealt kokku hoitud."

Eile koju Kose külla jõudnud Kirsi Mari näol saab Jõhvi vald juurde uue kodaniku. Õigemini saab ta neid kaks, sest ka Harjumaale sissekirjutatud ema Tiiast saab Jõhvi kodanik.

Vanniga sünnitustuba

Emadepäeval nägi Ida-Viru keskhaiglas ilmavalgust ka üks poisslaps, kes sündis neli tundi pärast Kirsi Mari.

Järgmisel päeval tuli ilmale üks tüdruk ning eilne päev lisas sellesse nimekirja veel kaks poissi ja ühe tüdruku. Eile õhtul kella viieks oli uues osakonnas sündinud seega kokku kuus last: kolm tüdrukut ja kolm poissi. "Aga kohe-kohe on sündimas veel üks laps," märkis haigla kommunikatsioonijuht Anneli Bogens.

Uues sünnitus- ja sünnituseelses osakonnas on seitse kahekohalist palatit ning kolm perepalatit. Sünnitustubasid on kolm, neist üks vanniga, võimaldades erinevalt vanast osakonnast soovi korral vettesünnitust.

Osakonnas töötab kuus arsti, seitse ämmaemandat ja neli meditsiiniõde.

"Kuigi osakond oli uues hoones sünnitajate jaoks valmis juba alates 9. maist, on tähenduslik, et esimene laps tuli ilmale just nimelt emadepäeval," sõnas osakonna vanemarst Tivodar Lakatoš.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles