Kiviõlis püüab volikogukohti kuus nimekirja

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikaaegne Kiviõli linnapea, praegune Toila vallavanem Tiit Kuusmik, kes kahe valimiste vahel tüliga Keskerakonnast lahkus, kandideerib volikogusse valimisliidu Kodukant nimekirjas, mille tuumiku moodustavad Reformierakonna liikmed.
Pikaaegne Kiviõli linnapea, praegune Toila vallavanem Tiit Kuusmik, kes kahe valimiste vahel tüliga Keskerakonnast lahkus, kandideerib volikogusse valimisliidu Kodukant nimekirjas, mille tuumiku moodustavad Reformierakonna liikmed. Foto: Peeter Lilleväli

Kiviõlis läheb valimistulle kuus nimekirja, neist kolm - Keskerakond, IRL ja Reformierakonna taustaga valimisliit Kodukant - jagavad omavahel ilmselt suurema osa volikogu 17 kohast ning tõenäoliselt tuleb koalitsiooni moodustamiseks teha omavahel koostööd. 

Ebakindla poliitilise olukorraga kuulsaks saanud Kiviõli, kus umbusaldamine on sama tavaline volikogu päevakorrapunkt nagu eelarve kinnitamine, ei pruugi ka pärast neid valimisi saada selgelt ja kindlat koalitsiooni, vaid koalitsiooni moodustamiseks on vaja teha nimekirjadel omavahelist koostööd.

Igal nimekirjal oma täht

Keskerakonnal, kelle nimekirjas on terve hulk praeguse volikogu liikmeid, on esinumbriks linnapea Dmitri Dmitrijev, kes viimastel valimistel võttis kõige rohkem hääli. Ehkki nende eesmärk on saada võimalikult palju volikogukohti kuni selleni välja, et suudetakse saada üle poolte volikogu mandaatidest, ei välista Dmitrijev võimalust, et koalitsioon tekib siiski koostööst mõne teise nimekirjaga.

Keskerakonna nimekirjas kandideerib ka praegune volikogu esimees Eldur Lainjärv, kes eelmisel korral pääses volikogusse valimisliidu Kodukant nimekirjas. Viimane koosneb paljuski Reformierakonna liikmetest.

Kodukandi esinumbriks on eesti kooli juht Heidi Uustalu, teiseks numbriks Keskerakonnast tüliga lahkunud ekslinnapea Tiit Kuusmik, kes häältearvult oli 2009. aastal Dmitrijevi järel teine ning aitas kaasa sellele, et Keskerakonnast pääses volikokku lausa kaheksa inimest. Valimisliidu nimekirja kolmas number on linnavalitsuse majandusüksust juhtiv Anu Needo.

IRLi nimekirja eesotsas on oodatult riigikogu liige Kaja Kreisman, teiseks numbriks on eelmistel valimistel Keskerakonna nimekirjas volikokku pääsenud Risto Lindeberg, kes lahkus koos Tiit Kuusmikuga Keskerakonnast pärast seda, kui nad parteijuhi valimisel eelistasid Edgar Savisaarele Jüri Ratast.

Tulemus võib tulla võrdne

Peale kolme suure, kes eeldatavalt jagavad lõviosa 17 mandaadist, läheb oma nimekirjaga välja Kiviõli Keemiatööstus. Praegu on volikogus kaks nende esindajat. Sel korral kannab valimisliit nime Tööstuse ja Linna Ühendus. Kolmas registreeritud valimisliit on Võidu ning selle eesotsas on Sarkis Tatevosjan. Viimane oli oma nimekirjaga esindatud ka eelmistel valimistel, kuid volikokku ei pääsenud.

Lisaks kolmele valimisliidule ning Keskerakonna ja IRLi nimekirjale on registreeritud ka Reformierakonna nimekiri, kus ainsa liikmena kandideerib Kevin Tammearu. "Pakkusime talle võimalust kandideerida ka valimisliidus, kuid ta eelistas minna partei nimekirjas," ütles Reformierakonna Kiviõli piirkonna juht Evelyn Danilov.

Kui praeguses volikogus on valimisliidul Kodukant neli kohta ning IRLil kolm, siis esimene loodab vähemalt sama head tulemust ning teine kuni kaht lisamandaati.

"Ma usun, et kolm suurt võiksid saada enam-vähem ühepalju kohti ning võimalik, et kaks teist valimisliitu võtavad ka mõned kohad," ennustas IRLi Kiviõli piirkonna juht Inno Naur, kes ise kandideerib valimistel loodavas Lüganuse ühendvallas.

Ka valimisliidus Kodukant kandideeriv praegune volikogu liige Maksim Danilov arvab, et ükski nimekiri nii suurt häälteenamust ei saa, et suudaks üksinda koalitsiooni moodustada. "Pigem tuleb hakata koostööd tegema," pakkus ta. Ükski kolme suurema nimekirja esindaja ei välistanud koostööd mitte ühegi nimekirjaga. "Kõigepealt tuleb valimistulemused muidugi ära oodata," ütles Keskerakonna esinumber Dmitri Dmitrijev.

Peale kuue nimekirja kandideerib volikogusse ka üks üksikkandidaat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles