Sotsid püüavad murendada Keskerakonna ainuvõimu Narvas

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiani on Keskerakond võtnud Narva valimistel mäekõrgusi võite. Sotside kavatsevad aga nüüd Jevgeni Ossinovski eestvedamisel anda eelseisvatel valimistel Narva keskerakondlastele kõva lahingu.
Siiani on Keskerakond võtnud Narva valimistel mäekõrgusi võite. Sotside kavatsevad aga nüüd Jevgeni Ossinovski eestvedamisel anda eelseisvatel valimistel Narva keskerakondlastele kõva lahingu. Foto: Peeter Lilleväli

Narvas kujuneb kohalikel valimistel põhiküsimuseks, kui palju suudavad oma ridu kõvasti tugevdanud sotsiaaldemokraadid murendada aastaid kestnud Keskerakonna ainuvõimu.

Narva volikogusse pürgib seekord kolm parteinimekirja ja kaks üksikkandidaati. Neli aastat tagasi volikogu 31 kohast koguni 26 pälvinud Keskerakonnal on ka seekord kõige pikem - 102 kandidaadist koosnev nimekiri, mille eesotsas on riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin, kes on sel sajandil kõigi valimistel olnud Narvas suurim häältemagnet. Talle järgnevad linnapea Tarmo Tammiste ja volikogu esimees Aleksandr Jefimov.

Sotside nimekirjas on 60 inimest. Tipus on riigikogu liige Jevgeni Ossinovski, kes on ka linnapeakandidaat. Tema järel on IRLi kuuluv Tartu ülikooli Narva kolledži direktor Katri Raik, kellest peaks sotside valimisvõidu korral saama järgmine Narva volikogu esimees.

IRLi 24-liikmelist nimekirja veab endine riigkogu liige ja Narva elektrijaamade direktor Ants Pauls.

Sotsid sihivad enamust

Jevgeni Ossinovski sõnul on sotside eesmärke muuta Narva linna juhtimist. "Nüüd on selge, et selle saavutamiseks ei ole muud võimalust, kui tuleb saada volikogus vähemalt 16 kohta, sest partnerit, kellega koalitsiooni teha, ei teki," ütles ta, pidades ebatõenäoliseks, et IRLil õnnestub ületada viie protsendi künnist.

Ta lisas, et  juba kevadel oli selge, et narvalastel on eelseisvatel valimistel põhimõtteliselt kaks valikut. "Kas hääletada vana võimu jätkamise poolt või eelistada meie nimekirja, mis on olnud avatud kõigile, kes soovivad linna juhtimises muutusi," sõnas ta.

Ossinovski märkis, et nende valimisnimekirjas on mitmete erakondade liikmeid, aga teiste hulgas ka volikogus opositsioonis oleva fraktsiooni Kindlus liikmeid, kellest osa osutusid neli aastat tagasi valituks Keskerakonna nimekirjas, kuid on nüüdseks linnas võimulolijatest eemaldunud. "Keskerakonnaga võrreldes on meil märksa rohkem noorema põlvkonna inimesi. Nad ei ole sisse mässitud Narva senisesse valitsemisse," märkis ta.

Ossinovski hinnangul ei ole Keskerakond vaatamata suurele ülekaalule eelnevatel valimistel sugugi alistamatu. "Neil domineerivad nimekirjas needsamad inimesed, kes on Narva võimu juures olnud juba 15-16 aastat. Hämmastav, et Keskerakond pole öelnud välja, kes on nende linnapeakandidaat," ütles Ossinovski.

Keskerakond tunneb end kindlalt

Keskerakonna Narva piirkonna juht Andrus Tamm ütles, et eesmärgiks on teha enam-vähem sama hea tulemus kui eelmistel valimistel ehk saada 25-26 kohta. "Erinevalt IRList on sotsid olnud meediapildis küllaltki nähtavad, aga sellest hoolimata Ossinovskit Narvas eriti palju ei teata. Temas soovitakse näha justkui Messiast, aga kui ta nii tugevasti muretseb demokraatia pärast, siis võinuks ta pigem kandideerida Kohtla-Järvel, kus sellega on märksa hullemad lood kui Narvas," ütles Tamm.

Tema hinnangul ei ole sotside nimekiri piisavalt tugev, et ohustada Keskerakonna võimulpüsimist Narvas. "Seal on küll 60 nime, aga olles aastaid Narvas elanud, tean sealt ehk kümmet inimest. Niimoodi on valimistel raske suurt edu saavutada," arvas ta.

Ossinovski sõnul ei olnud nimekirja koostamine sugugi lihtne, sest nii Narvas kui ka Kohtla-Järvel on siiani väga laialt levinud komme mõjutada koolides ja linnaasutustes töötavaid inimesi mitte kandideerima linnavõimudega konkureerivas nimekirjas. "Selline poliitiline surve on 21. sajandi demokraatlikus Eestis ikka uskumatu," ütles Ossinovski.

Andrus Tamm nimetas sellist süüdistust ekslikuks. "Võimalik, et sotsid püüavad sel moel juba ette oma ebaedu välja vabandada. Tegelesin ise otseselt valimisnimekirja koostamisega. Oli inimesi, kes ei soovinud meil kandideerida, ja ma ei avaldanud neile mingit survet. Kuid paljud koolijuhid on ise tunnistanud, et nad ei näegi peale Keskerakonna Narvas ühtegi teist jõudu, kelle nimekirjas kandideerida," selgitas Tamm.

Tema sõnul on Keskerakond huvitatud, et volikogus oleks mõistlik opositsioon. "Ega see üksi valitsemine ka väga huvitav ole. Ma ei näeks selles midagi halba, kui Katri Raigi sugused inimesed seal samuti mõelda aitaksid, kuidas Narva elu edendada," ütles Tamm.

Linnapea ja volikogu esimehe kandidaati pole Tamme sõnul Keskerakond veel määranud, lisades, et kindlasti võetakse arvesse ka seda, kes kui palju hääli kogub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles