VKG toob Ahtme tuhaväljale orhideed tagasi

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Piilmanni sõnul jälgitakse eile tuhaväljale istutatud tosina kõreliilia kohanemist ja kasvamist, et seejärel sinna juba päris orhideesid istutada.
Julia Piilmanni sõnul jälgitakse eile tuhaväljale istutatud tosina kõreliilia kohanemist ja kasvamist, et seejärel sinna juba päris orhideesid istutada. Foto: Erik Kalda

Neljapäeval tähistati VKG Ahtme soojuselektrijaama põlevkivituha ladestuspaiga sulgemist tosina kõreliilia istutamisega, et luua alus loodusliku orhideepopulatsiooni taastamisele.

Eesti ja Euroopa Komisjoni vahelistel liitumisläbirääkimistel lubas Eesti hiljemalt 2013. aastal sulgeda põlevkivitööstuse prügilad. Kuigi nüüdseks on seda tähtaega edasi nihutatud, lähtus AS Viru Keemia Grupp Ahtme tuhavälja sulgemistööde eel võetud kohustusest ning 16. juuliks oli ladestu nõuetele vastavaks korrastatud.

"VKG missioon on väärtustada Eesti põhilist maavara - põlevkivi - väärtusahela päris lõpuni välja. See lõpp on nüüd siin meie selja taga," viitas ASi VKG Soojus juhatuse liige Andres Veske tuhavälja sulgemist tähistava suure kivi juures seistes taamal laiuvale rohelisele alale.

Kaks aastat tagasi oli seal hall tuhaväli, mida ilmestasid helesinist vett täis basseinid. Ohtlik oli tuhaväli ise, kust kahjulikku saastet põhjavette ja õhku jõudis, ohtlikud olid ka tugevalt leeliselise veega järved.

"Kõik need ohud on nüüd likvideeritud," kinnitas Veske.

Lubadus täideti 

Juba kaua aega tagasi oli teada, et Euroopa Liitu astudes võtab Eesti ja võtavad Eesti tööstusettevõtted endale suured keskkonnaalased kohustused. Ühe neist võib VKG nüüd täidetuks lugeda.

Andres Veske sõnul on raske öelda, millal tuhavälja projekt algas: "Oli see aastal 1997, kui Eesti alustas Euroopa Liiduga liitumisläbirääkimisi, või 2004, kui liiduga liitusime, või hoopis siis, kui Eesti Energia meie eelkäijana siin esitas KIKile taotluse selle mäe sulgemist toetada? Reaalseid sulgemistöid alustasime eelmise aasta aprillis ja lõpetasime  nüüd 15. juulil - täpselt nii, nagu me kohustuseks olime võtnud."

Orhideedele sobiv pinnas

Orhideedele paistab tuhaväljade ja poolkoksimägede pinnas meeldivat: neid kaitsealuseid taimi on sellistes kohtades mitmel pool kasvamas leitud. Ka Ahtme tuhaväljal kasvas looduslikult päris palju balti sõrmkäppa ning pisut vähem tumepunast neiuvaipa.

VKG on võtnud nõuks orhideed suletud tuhaväljale tagasi tuua. Küllap need ajapikku seal iseenesestki kasvama hakkaksid, aga kui alguses pisut kaasa aidata, edeneb naasmine rutem.

Hakatuseks istutati eile tuhavälja sulgemist tähistava kivi ümber tosin Hollandist pärit kõreliiliat.

"Need pole siiski orhideed, ehkki neid ka aiaorhideedeks nimetatakse," selgitas VKG ühiskondliku vastutuse juht Julia Piilmann. "Kuna need taimed vajavad kasvuks täpselt samasuguseid tingimusi nagu orhideed, siis on hea nendega alustada ja katsetada, kuidas nad end siin tunnevad ja edenevad. Kui kõik hästi läheb, kavatseme mõne aasta pärast Hollandist balti sõrmkäpa ja tumepunase neiuvaiba taimi tellida, et nendega juba päris orhideede kolooniale alus panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles