Narva videovalve hind on eksperdi arvates ebareaalselt madal

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valvekeskuse nn  arukas videosüsteem analüüsib ise pilti, sõeludes välja valehäired, mis võimaldab vähem inimressursile tugineda.
Valvekeskuse nn arukas videosüsteem analüüsib ise pilti, sõeludes välja valehäired, mis võimaldab vähem inimressursile tugineda. Foto: Ilja Smirnov

Turvafirma Rapid Security, kes Narva tänavatele videovalve paigaldamise hankekonkursil kaotajaks jäi, arvab, et võitja ei suuda nii madala hinnaga kõiki tehnilisi tingimusi täita. Kõik selgub kevadel.

Narva linna arenduse ja ökonoomika ameti linnavara osakonna juhataja Jelena Skulatšova ütles, et linn on lõpuks allkirjastanud Tallinna firmaga VA Systems kolme aasta pikkuse lepingu Narva tänavatele 11 kaamerast koosneva videovalvesüsteemi paigaldamiseks. See teema on olnud aktuaalne alates 2012. aasta kevadest, mil mõrvati Varja Ivanova, kes oletatavalt rööviti otse tänavalt.

Nõus ei ole, aga edasi ei kaevanud

Põhjarannik on varem kirjutanud, et OÜ VA Systems küsis Narva linna videovalvesüsteemi paigaldamise ja teenindamise eest kolme aasta jooksul 23 707 eurot; tema ainus konkurent firma Rapid Security aga 66 276 eurot (mõlemad hinnad ilma käibemaksuta). Narva oli selle teenuse eest valmis välja käima kuni 39 000 eurot, seetõttu langetas linnavalitsus otsuse odavama pakkumise kasuks.

"Praegu nad ostavad juba seadmeid, teevad ettevalmistusi, paigaldama hakatakse kevadel, kuna on vaja teha mõningaid kaevetöid," rääkis Jelena Skulatšova, andes teada koostöö algusest.

Rootsi suurkontserni Rapid Eesti allüksuse juhtkond otsustas, et ei hakka konkursi tulemust edasi kaebama, kuid on siiski kriitiliselt meelestatud. OÜ Rapid Security juhatuse liige Vallo Põldma saatis Narva linnavalitsusele teabenõude ning selgitas seejärel Põhjarannikule, et paluvad selles kirjas veel kord kontrollida, kas võitja pakkumine ikka kõikidele konkursi tehnilistele tingimustele vastab.

"Me tahame linna aidata, et nad kontrolliksid," ütles ta.

"Ebareaalne summa"

Osutades konkursi tingimustele, arvab Vallo Põldma, et isegi 39 000 on "ebareaalne summa". Tema kalkulatsioonide kohaselt ei saa selle raha eest küll soetada nn intelligent-süsteemiga videokaameraid, mis  valehäired välja sõeluvad, paigaldada kaameratevahelist traadita internetiühendust ning tagada kõigis vaatluskohtades ühenduskarpide valvet.

"Nõutav ühenduskiirus on 1 gigabait (sekundis) ning ainuüksi antennid maksavad umbes 10 000 eurot. Lisaks on vajalik, et rikke korral saaks operaator 24 tunni jooksul seadmed välja vahetada, st et vähemalt üks komplekt peab laos varuks olema, kuna selliste antennide ostu korral on tarneaeg 4-6 nädalat," tõi Põldma näite, miks ta arvab, et nõudmine ja pakkumine ei ole vastavuses.

Kui kogu süsteem kõigis 11 punktis kord paigaldatakse ning politsei serveriga ühendatakse, hakkab linn selle teenuse kasutamise eest maksma umbes 660 eurot kuus - kui 3 aasta pikkuse lepingu hind osadeks jagada. Seda fakti kommenteerides märkis Põldma, et tunduvalt väiksema ala videovalve maksab ka rohkem.

"Väike kingitus linnale"

Novembris, kui konkursi tulemused teatavaks tehti, toetus OÜ VA Systems juhatuse liige Deniss Belikov samuti konkursi tingimustele, rääkides Põhjarannikule, et tagab kvaliteetse teenuse. Veelgi enam, just tema firma oligi see, kes Narva linnavalitsust konkursi tingimuste koostamisel nõustas. Rapid Security tunduvalt kallim pakkumine tulenevat Belikovi meelest aga eeskätt kalli tootemargi  Bosh kasutamisest.

VA Systems tarnib ja teenindab videovalve seadmeid kõigile Maxima kauplustele Eestis. Ida-Virumaal on firma suurkliendiks Kohtla-Järve ettevõte VKG. Regioonis töötab üks tehnospetsialist, kes hakkab teenindama ka Narva tulevast süsteemi.

Narva ametnikes tekitas esialgu kahe pakkumise suur hinnavahe samuti kimbatust, kuid firmas VA Systems suudeti neid veenda, et tegu ei ole dumpinguhinnaga. Pärast tunnistas Deniss Belikov siiski Põhjarannikule, et kuna ta on ise Narvast pärit, siis püüdis "linnale väikese kingituse teha".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles