JUHTKIRI Nagu Korb 1996. aastal (2)

Põhjarannik
Copy
Valeri Korb on valitsenud Kohtla-Järvet väikeste pausidega alates 1996. aastast, mil ta tegi võimule saades linnavalitsuses kaadrite seas suurpuhastuse.
Valeri Korb on valitsenud Kohtla-Järvet väikeste pausidega alates 1996. aastast, mil ta tegi võimule saades linnavalitsuses kaadrite seas suurpuhastuse. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik / Arhiiv

See, millisel moel asub Kohtla-Järve keskerakondlaste ja sotside võim linnavalitsuse struktuurireformi läbi viima, meenutab peaaegu üks ühele 1996. aastal toimunut. Tookord pääsesid mittekodanikud taas kohalikel valimistel hääletama ning Kohtla-Järvel võimu võtnud Valeri Korb pühkis linnavalitsusest minema suure hulga eelmise linnapea Ain Kalmaru linnavalitsusse toodud ametnikke, kellest said silmapaistvad tegijad paljudes valdkondades.

Korb asendas need inimesed keskpäraste, kuid talle üdini lojaalsete tegelastega. Tagajärjeks oli ligemale veerand sajandit jääaega Kohtla-Järve arengus võrreldes teiste Eesti suuremate linnadega.

Kuna Korb ja mitmed teisedki tolle aja linnajuhid on taas Kohtla-Järvel võimul, lähevad käiku vanad võtted nende ametnike suhtes, kes neile üdini ustavad mingil põhjusel ei tundu. Kuigi praegused võimud peaksid ennast maapõhja häbenema selle eest, et valisid abilinnapeaks kultuuri alal inimese, kes ei tea Eesti kultuurist mitte tuhkagi, nad isegi ei punasta selle peale. Rääkimata kohvrite pakkimisest ja viisakal moel erruminekust niivõrd tõsise ja häbiväärse möödalaskmise eest.

Eesti poliitikas üha marginaalsemaks muutuva Keskerakonna jaoks on Kohtla-Järve üks viimaseid võimukantse ja selle hoidmiseks kõlbavad kõik vahendid, et valitsemisaega pikendada. Sotsid, kes olid Kohtla-Järvel veerand sajandit opositsioonis, on nüüd võimumaitse suhu saanud ja püüavad irevil hammastega sellest kinni hoida. Võimule saades on nad heitnud kõrvale need põhimõtted, mille järgi neid tunti veerand sajandit, mil nad Keskerakonna poliitikat Kohtla-Järvel taunisid ja muutunud nüüd ise sarnase poliitika viljelejaks. 

Hoidkem pöialt, et sellest kokteilist ei tuleks taas veerand sajandit kestvat jääaega Kohtla-Järvel.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles