Ida-Viru vallad kutsuvad maale elama

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühjaks jäänud majapidamisi leiab igas vallas; aktiivsemad kogukonnad on asunud endale uuselanikke värbama.
Tühjaks jäänud majapidamisi leiab igas vallas; aktiivsemad kogukonnad on asunud endale uuselanikke värbama. Foto: Matti Kämärä

Avinurme on esimese Ida-Viru vallana ühinenud Lõuna-Eestis sündinud algatusega "Maale elama", mis viib kokku elanikke kaotavad maakogukonnad ja maale tahtvad linnapered. Avinurme eeskujule on järgnemas Iisaku.

"Kokkuhoidev kogukond kaunis kohas!" turundab end veebilehel www.maale-elama.ee Ida-Virumaa lõunapoolseim vald, mis on kuulus oma puutöötraditsioonide poolest.  Avinurme vallavanema Aivar Saarela sõnul oodatakse kogukonda toimekaid inimesi, kes hindavad turvalist ja rahulikku kodupaika.

Uuselanike värbamiseks sõideti aprilli lõpus Tartusse messile "Maale elama", mida külastas üle 1500 inimese. "See näitab, et huvi maale elama asuda on suur. Nii palju rahvast ei osanud oodata," tõdes Saarela, lisades, et Avinurme boksi jättis oma kontaktandmed üle 30 huvilise.

Maale kolimise mõttega linlased on vallavanemaga ka pärast messi ühendust võtnud ning pärinud vabade töökohtade ja elamispindade, aga ka lasteaia, kooli ja koguduse kohta.

"Maju on müügis nii alevis kui külades, samas on puudus korteritest − kõik, mis müügile tulevad, kohe lähevad. Praegugi oleme probleemi eest, et üks pere Tallinnast tahab Avinurme kolida ja otsib 3toalist korterit, aga seda pole pakkuda," rääkis vallavanem.

Töökohtade puhul on pilt parem. "Kuvand, et maal pole tööd, ei vasta tõele. Kui helistasin läbi ettevõtjaid, selgus, et vabu töökohti on paarikümne ringis. Võib-olla õrnemale soole on vähem, aga leiab ka," märkis Saarela.

Laieneb tormiliselt

"Maale elama" kampaaniaga on ühinemas ka Iisaku vald. "See algatus tõesti toimib ja on tormiselt laienenud, sest paljud vallad näevad selles päästerõngast," tõdes vallavanem Raivo Raap.

Otsesuhtluse käigus on võimalik sõeluda välja inimesed, kellel on kindel soov maale tulla, lisas ta.

Esmalt kogutakse kokku info tühjalt seisvate majade kohta, mis pole aktiivses müügis. "Näiteks põhjusel, et omanik ei näe mõtet müüa, aga kui pakutakse võimalust, et keegi ostab ära, siis ta haarab sellest kinni," märkis Raap.

Iisaku vald on valmis ka ise elamispindade arendamisse panustama. Nii soovitakse riigilt võõrandada alevis asuv Uuselamurajooni maaüksus. Kehtestatud detailplaneering näeb ette kinnistu jagamist 23 elamumaa krundiks ning kommunikatsioonide, teede ja haljasalade rajamist. "Krunte plaanime müüa soodustingimustel, mis on vaja veel välja töötada," selgitas Raap.

"Maale elama" kodulehele loodetakse valla tutvustus üles panna maikuu jooksul, niipea kui saab kokku infopank vabadest elamispindadest ja töökohtadest. Nii eeltöö tegemiseks kui potentsiaalsete uuselanikega suhtlemiseks on kogukonnas leitud vabatahtlikud, kelleks on perekond Juuse.

Turvalisem keskkond

"Keegi peab olema eesotsas, kes sellega tegeleb," selgitas Heinar Juuse. "Meil Aunega on messidel käimise ja üldsusega suhtlemise kogemust ning ka meil on südamel, et vald välja ei sureks ja siia rahvast juurde tuleks," lisas ta.

Kuigi Iisaku pole "Maale elama" kampaaniaga veel ametlikult liitunud, on esimesed huvilised Juuse sõnul olemas ja ühe perega on juba käedki löödud. "Üks Virumaa juurtega, aga praegu Tallinnas elav nelja lapsega pere uurib laenuvõimalusi siia kolimiseks. Nad tahavad, et lapsed kasvaksid turvalisemas ja rahulikumas keskkonnas."

2012. aastal alguse saanud "Maale elama" kampaania mõjul on endale maale elukoha soetanud üle 40 pere ja rohkem kui 100 inimest. Tüüpiliseks huviliseks on osutunud kõrgharitud ja väikeste lastega linnapere vanuses 25-34.

Märtsis tunnustas regionaalminister kampaaniat regionaalarengu auhinnaga. ""Maale elama" algatusel on oluline roll elanikke kaotavate maakogukondade ja maale tahtvate linnaperede vahendajana," tunnustas põllumajandusminister Ivari Padar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles