Keskerakond tõestas taas Ida-Virus mäekõrgust ülekaalu

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom oli nende valimiste üks suuremaid üllatajaid. Ta oli suurim häältekoguja nii Narvas, Kohtla-Järvel, Sillamäel kui Ida-Virumaal tervikuna.
Yana Toom oli nende valimiste üks suuremaid üllatajaid. Ta oli suurim häältekoguja nii Narvas, Kohtla-Järvel, Sillamäel kui Ida-Virumaal tervikuna. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi valimiste tulemused kopeerisid Ida-Virumaal laias laastus seda poliitilist mustrit, mis on siin maakonnas välja kujunenud varasematel valimistel - Keskerakond pikalt ees ja ülejäänud jagavad häälteriismeid.

Keskerakonnale andis oma hääle 59,5 protsenti kõigist valimas käinud Ida-Virumaa inimestest. See on nelja protsendi võrra vähem kui 2009. aastal toimunud Euroopa Parlamendi valimistel. Ent võrdluses kolm aastat tagasi toimunud riigikogu valimistega, kus Keskerakonnale kuulus 54,5 protsenti Ida-Viru häältest, on nüüd tegu jällegi toetuse kasvuga viie protsendi võrra.

Stalnuhhin ei pääse Brüsselisse

Üks suuremaid üllatusi oli, et teistel valimistel järjest ei osutunud Ida-Virumaal suurimaks häältekogujaks keskerakondlane Mihhail Stalnuhhin. Sügisel toimunud Narva volikogu valimistel jäi ta alla sotsile Jevgeni Ossinovskile. Seekord kogus ta maakonnas Ossinovskist koguni neli korda rohkem hääli. 4371 häält saanud Stalnuhhin edestas kindlalt isegi Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart, kelle poolt oli europarlamendi valimistel Ida-Viru valijatel haruldane võimalus otse hääletada.

Ent kõigest sellest piisas Ida-Virumaal vaid teiseks kohaks, sest Yana Toom suutis Stalnuhhinit edestada 737 häälega. Seejuures edestas Toom Stalnuhhinit kõigis Ida-Viru linnades. Stalnuhhin oli kõige populaarsem vaid maakonnakeskuses Jõhvis.

Kuna Savisaar oli juba varem teatanud, et ta Euroopa Parlamenti ei lähe, siis sõltuski küsimus, kes Keskerakonnast Brüsselisse läheb, sellest, kas Eestis tervikuna kogub rohkem hääli Toom või Stalnuhhin. Toom tegi 25 263 häälega nii võimsa tulemuse, et jättis selja taha ka Savisaare enda. Stalnuhhinil õnnestus kogu riigist noppida vaid 11 505 häält, mis andis Keskerakonna pingereas küll kolmanda koha, ent mitte europarlamendi liikme kohta.

Stalnuhhin pääsenuks Savisaare loobumisel europarlamenti, kui Keskerakond oleks saanud Eestis tervikuna ligikaudu 6000 häält rohkem, mis andnuks erakonnale kaks mandaati.

Reformi hääled tõi Ansip

Kolme ülejäänud parlamendierakonna toetus Ida-Virumaal oli sarnane viimaste riigikogu valimistega. Reformierakond sai 11,6 protsenti häältest, millest kaks kolmandikku tõi endine peaminister Andrus Ansip, kelle poolt hääletas 1419 idavirulast. Sotsidele jagus 10,9 protsenti häältest. Kevadest haridus- ja teadusministri ametis olev Jevgeni Ossinovski sai küll 962 häält, kuid see on tema väikseim häältesaak valimistel, kus ta on osalenud.

Isamaa ja Res Publica Liit sai vaid 5,8 protsenti häältest. Riigikogu valimistel oli tulemus 10,7 protsenti.

Taas valituks osutunud üksikkandidaat Indrek Tarand sai Ida-Virumaalt 1159 häält, mis on aga enam kui tuhande võrra vähem kui eelmistel europarlamendi valimistel.

Läbikukkumine tabas seekord üksikkandidaadina Euroopa Parlamenti pürginud Kristiina Ojulandi. Mitmetel varasematel valimistel Reformierakonna suurimaks häältemagnetiks Ida-Virus olnud poliitik pidi seekord leppima vaid 241 häälega. Temast rohkem, 324 häält, sai samuti üksikkandidaadi rollis olnud teleajakirjanik Tanel Talve.

Ida-Virumaa valimisaktiivsus oli 30,9 protsenti, mis oli üks madalamaid, võrreldes teiste maakondadega. Eriti tähelepanuväärne on, et võrreldes eelmiste Euroopa Parlamendi valimistega, langes Ida-Virumaa valimisaktiivsus kõige enam. Viis aastat tagasi olid Ida-Virumaal ühed agaramad valijad. Osavõtu protsent oli 46,1 ja valimas käis ligemale 30 000 inimest. Nüüd oli hääletajaid ligemale 10 000 võrra vähem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles