Inimesed palusid Narva-Jõesuu linnapeal ametisse jääda

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraida Tšubenko seisis ja kõneles eile avameelselt suure inimhulga ees − nii linnavolikogu liikmete kui tavaliste linlaste eest.
Iraida Tšubenko seisis ja kõneles eile avameelselt suure inimhulga ees − nii linnavolikogu liikmete kui tavaliste linlaste eest. Foto: Ilja Smirnov

Narva-Jõesuu elanikud veensid linnapead ametisse edasi jääma ja oma lahkumisavaldust viimasel hetkel tagasi võtma. Ent poliitiliselt tasakaalutu olukord püsib ja publiku ette toodud must pesu puhtamaks ei saanud.

Eilne Narva-Jõesuu linnavolikogu istung tõi kokku enneolematu arvu linnaelanikke. Toolid tuli tuua isegi koridori ja saali uks kuuldavuse eesmärgil lahti jätta. Et linnapea kuum küsimus kiiremini lahendada, tõsteti see päevakorras ettepoole.

Linnapea lahkus, aga jäi

Linnapea Iraida Tšubenko üritas mõni tund enne istungi algust oma avaldust tagasi võtta, kui oli teada saanud, et linlased on tema toetuseks kogunud paarsada allkirja ja kümned inimesed kavatsevad linnavolikogusse kohale tulla. Ent linnasekretär Veronika Stepanova selgitas kokkutulnutele, et linnapea ei ole avalduse esitamise päevale järgnevast päevast enam linnapea ja volikogul jääb vaid nimetada järgmise linnapea nimi.

"Seadus ei näe ette avalduse tagasivõtmise võimalust," leiab Stepanova, öeldes juristina, et kui Tšubenko soovib jääda, tuleb tal valimistel uuesti kandideerida. "Linnapead ei ole sellest hetkest alates, kui ta avaldas soovi oma kohalt lahkuda," selgitas Stepanova hämmastunud inimestele.

Pärast tormilisi vaidlusi võeti linnapea ametist vabastamise ja uue nimetamise küsimus üldse päevakorrast maha ehk nii-öelda mätsiti kinni. Seega nüüd loetakse Tšubenkot endiselt linnapeaks, juristi arvamusest hoolimata.

Korraks kõlas ettepanek küsida õiguskantslerilt selgitust linna juhi võimaluste kohta oma tagasiastumisavaldust tagasi võtta, kuid kohkuti tagasi teadmisest, et vastus ei pruugi Tallinnast kuigi ruttu kohale jõuda.

Ei taha olla marionett

Olgu juriidiliste peensustega lugu nii, nagu on, aga Narva-Jõesuu linnavolikogu liikmed kasutasid õigust paluda linnapealt selgitust teda lahkuma sundinud põhjuste kohta. Kaks päeva varem oli Iraida Tšubenko kõnelnud Põhjarannikule vastuseisust, mida ta tundvat esimesest päevast linnapea ametis ehk novembrist.

"Mõned volikogu liikmed heidavad mulle ette, et linnapeal ei sobi prügimägesid ja kalmistuid mööda ringi joosta ja lilli istutada: kogu linn naervat mu üle," märkis Tšubenko eile muu hulgas.

Tšubenko sõnul suhtub teda kandidaadiks esitanud koalitsioon temasse nüüd üleolevalt-alandavalt, ei pane millekski ei tööaega ega taktitunnet. Tema selja taga lahendatakse muu hulgas ka personaliküsimusi. Seejuures eiravat mõned linnavalitsuse töötajad teda: "Esimesele palvele ei reageeri üldse, kolmanda järel hakkavad juba otsima ettekäändeid kõrvale hiilimiseks."

"Kui mulle ei anta õigust meeskonda moodustada ja kõik personaliküsimused lahendab koalitsioon, eks hakake ise tööle ka! Kui usaldatakse, aga kontrollitakse, on see üks asi, aga kui ei usaldata ja ainult kontrollitakse, hoopis teine. (...) Ma väljusin kontrolli alt, sain sellest aru, see ei meeldi neile ega mulle − seepärast tuli kellelgi lahkuda. Ma ei ole kunagi kellelgi lubanud endaga manipuleerida," kõneles Tšubenko eile linnavolikogu saalis emotsionaalselt.

Üks linnavolikogu liikmetest küsis Iraida Tšubenkolt, kuidas ta pärast neid sõnu kavatseb edasi töötada, võidakse ju talle iga hetk umbusaldust avaldada.

"See on minust sõltumatu poliitiline küsimus," vastas linnapea. "Ma mõistan, et juba homme võidakse kokku tulla ja umbusaldada. Ent minu arusaamist mööda on meie koalitsioonis samuti lõhe."

Ei tasu kära tõsta

Valimisliidu Lemmiklinn ja selle ümber koondunud koalitsiooni liider Tatjana Pagajeva  arvab omakorda, et Tšubenko ei oleks pidanud sellest avalikult rääkima. Pagajeva kommenteeris toimunut Põhjarannikule juba pärast istungit.

"Temagi on koalitsiooni liige, töötab koos sellega, koalitsioon on teda soovitanud. Ja nüüd rääkida niimoodi opositsiooni ja linnaelanike kuuldes − ma ei pea seda eetiliseks."

Pagajeva märkis, et Tšubenko ütles ka asju, mida pole olnud.

"Ma ei saa siiani aru, milleks ta seda tegi. Võtame kas või minu kohta, et ma olevat nõudnud endale abilinnapea kohta. Ei ole nõudnud ja selle kohta on kirjalik tõend, aga miks ma peaks kõigi nähes seda musta pesu pesema?"

Pagajeva kinnitusel ei ole koalitsioonil kavas algatada umbusaldusavaldust linnapea Iraida Tšubenkole.

"Kuidas me edasi töötame, on muidugi keeruline küsimus, kuigi arvan, et lahendatav... Juulis on suvepuhkus ja eks hiljem paistab."

Elukogenud Narva-Jõesuu elanik Jevgeni Borissov soovitas eile linnavolikogu saalis, et linnapea peaks edaspidi valijatega nõu, enne kui hakkab "avaldusi loopima".

"Tahan soovitada − elage üksmeeles," pöördus ta juba kõigi linnajuhtide poole. "Kui kellelgi jääb milleski jaksu puudu, peab teine aitama. Ja teeme asjad selgeks, enne kui kära tõstma hakkame."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles