Riik toetab Oru joogivett miljoni euroga

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veereostuse põhjust on otsitud mitmel moel; varakevadel püüdis vee-ettevõtja  sellele jälile jõuda kunagise turbakombinaadi kauaaegse peaspetsialisti juhendamisel Orul ringi liikudes.
Veereostuse põhjust on otsitud mitmel moel; varakevadel püüdis vee-ettevõtja sellele jälile jõuda kunagise turbakombinaadi kauaaegse peaspetsialisti juhendamisel Orul ringi liikudes. Foto: Peeter Lilleväli

Keskkonnainvesteeringute keskuse nõukogu otsustas teisipäeval toetada Kohtla-Järve Oru linnaosa veevarustuse ja reoveepuhastuse rekonstrueerimist miljoni euroga.

Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) kommunikatsioonijuht Elina Kink ütles, et tegemist on kiireloomulise projektiga, kuna vee kvaliteet Orul on nii halb, et kohalik vee-ettevõte peab tarnima inimestele vett paakautodega.

Toetuse saaja ja projekti elluviija on OÜ Järve Biopuhastus. Sama ettevõte tuvastas 2013. aasta oktoobris tellitud Oru linnaosa ühisveevärgi vee süvaanalüüsi tulemusena, et vees on benseeni, tolueeni ja fenoolide sisaldus lubatud piirväärtustest oluliselt suurem.

"Oru reoveekogumisalal elab ligi 1500 inimest, kes saavad tänu projektile puhta joogivee ning nüüdisaegse reoveekäitluse. KIKi nõukogu positiivse otsuse kriteerium on, et toetuse saaja peab tagama Oru linnaosa elanikele joogivee majanduslikult soodsaima alternatiiviga," märkis Kink.

Kolm tingimust

Järve Biopuhastuse tootmisdirektor Andra Pärnamäe ütles, et rahaeraldusega kaasneb koguni kolm tingimust.

"Peame oma tehnoloogilist projekti täiendama, kirjeldades alternatiivtegevusi ja kulusid veel täpsemalt. Oleme seda küll juba teinud ja keskkonnaministeeriumi veeosakonna kõigile küsimustele vastanud, aga eks nüüd tuleb neilt küsida, mida veel täpsustada on vaja. Teine tingimus on, et me valiksime soodsaima alternatiivi. Oleme kõikvõimalikke alternatiive juba uurinud ja kaalunud ning peale uue veetorustiku ehitamise polegi mingit muud võimalust, mis Orul kindlasti nõuetele vastava joogivee tagaks. Ju me peame seda siis veel põhjalikumalt põhjendama," rääkis ta. "Nii põhjalikult kui selle projekti puhul pole me kunagi varem pidanud ühtegi oma rahataotlust põhjendama ja selle eest seisma."

KIKi kolmas tingimus puudutab Kohtla-Järve linna ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni arengukava, mis peab olema kooskõlastatud ja kinnitatud, enne kui rahastamisotsus jõustub.

Pärnamäe sõnul on arengukava juba valmis ja linnavalitsus on lubanud selle lähipäevil kooskõlastamisele saata. Heakskiit tuleb saada nii keskkonna- kui terviseametilt, seejärel peab kava kinnitama linnavolikogu. Kui palju sellega aega võiks kuluda, ei osanud Pärnamäe ennustada.

"Meil on hankedokumendid valmis, aga hanget välja kuulutada ei saa, enne kui KIKi tingimused on täidetud.  Loodan väga, et kevadel läheb ehitus lahti ja suvel jõuame sellega lõpule, siis järgneb testimisaeg."

Oru vee- ja kanalisatsiooniprojektiga rajatakse ligemale kaheksa kilomeetrit  joogi- ja reoveetorustikku, et ühendada see linnaosa Jõhvi valda läbiva Ahtme - Kohtla-Järve joogiveemagistraali ja reoveekollektoriga, samuti ehitatakse maa-alune kompaktne reoveepumpla.

Tööde kogumaksumus on 1,7 miljonit eurot; toetuse summat ületava osa katab Järve Biopuhastus.

Kõik põhjused on võimalikud

Kolmapäeval riigikogu infotunnis Oru veeprobleemi käsitlevatele küsimustele vastates ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus, et päriselt ei saa välistada ka seda, et reostuse põhjustamine on olnud pahatahtlik.

"Täpne on öelda, et ehkki põhjuse väljaselgitamisega on tegelnud nii vee-ettevõte, kohalik omavalitsus kui ka riigiametid, ei ole reostuse põhjus seni teada. Praeguste hinnangute kohaselt ei saa välistada ühtegi põhjust, seega võib olla tegu hooletusega, kellegi pahatahtlikkusega või ka lihtsalt teadmatusega piirkonna tegeliku saastatuse kohta. Milline nendest versioonidest õige on, pole võimalik põhjalikest analüüsidest hoolimata öelda," selgitas ta eile enda öeldut lähemalt.

Ministri sõnul on keskkonnaministeeriumi nõustava põhjaveekomisjoni ekspertide hinnangul  kõige tõenäolisemalt tegemist reostuskoldega, mis asub pinnases, või on saasteained sattunud põhjaveekihti mõne teise mitte nõuetekohaselt töötava puurkaevu kaudu või lihtsalt saasteainete liikumise tõttu põhjaveekihis.

Veevedu jätkub

Kuigi orulasi praegu kraaniveega varustava vana, uuesti kasutusse võetud puurkaevu viimased veeproovid on korras olnud, jätkab Järve Biopuhastus sinna tsisterniga puhta joogivee vedamist.

"Linnavalitsus edastas meile Oru elanike soovi, et nädalavahetustel oleks tsistern seal varem, kella 10-12 praeguse igapäevase kella 16-18 asemel," ütles Andra Pärnamäe, et eeloleval nädalavahetusel veel midagi ei muutu, ent juba järgmisel sõidab veesistern Orule ennelõunasel ajal.

Oktoobri lõpus saab täis aasta päevast, mil Orul võetud veeproovidest leiti lubatust kuni 300 korda rohkem vähki tekitavat benseeni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles