Alutaguse loodus kutsub laupäeval külla

Põhjarannik
Copy
Üks väljasõidu marsruut viib loodusehuvilised ka Poruni ürgmetsa.
Üks väljasõidu marsruut viib loodusehuvilised ka Poruni ürgmetsa. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tänavu teist korda tähistatav Eesti looduse päev toob loodusehuvilised kogu Eestist Alutaguse rahvusparki.

Eelmisel aastal pidas Eesti looduskaitse selts Alutagusel oma iga-aastast kokkutulekut.

"Mõnigi ütles, et sai nüüd hamba verele ja plaanib veel siia kanti tulla," rääkis kokkutulekut kohapeal eest vedanud seltsi Alutaguse osakonna juht Anne Nurgamaa. 

Eks ole vahepeal käidud, aga nüüd tullakse jälle hulgakesi − Eesti looduse päevale.

Esimest korda tähistati seda päeva aasta tagasi Vargamäel − vabariigi sajanda sünnipäeva puhul. Juba siis otsustati, et sellest võiks uus traditsioon sündida. Et tutvustada igal aastal ühe piirkonna rahvusmaastikke ja selle juurde kuuluvat rahvuskultuuri.

Traditsiooni tekkimisele antakse nüüd hoogu Iisakus, Alutaguse rahvuspargi südames. Korraldamas taas looduskaitse selts, koos Looduse Omnibussi ja keskkonnaministeeriumiga.

"Tulijaid on palju! Alguses arvasime, et tuleb ehk viis bussi, aga kipub kümme tulevat," rääkis Nurgamaa.

Kõige suurem tung on Tallinnast, sealt on tulemas 4-5 bussitäit rahvast. Tullakse ka Tartust, Raplast, Sondast, Kohtla-Järvelt... Kohtla-Järvel väljub buss kell 11 Prestone eest, Jõhvis saab peale minna 11.10 Selveri juures. Enne tuleb end Anne Nurgamaale helistades kirja panna, sest bussid pole kummist. Teisipäevase seisuga vabu kohti enam eriti polnud.

Nendesamade bussidega minnakse Iisakust ka väljasõitudele; pakkumisel on kolm marsruuti: Kurtna järved, Peipsi põhjarannik kuni Vasknarvani ning Jaamaküla − Permisküla − Poruni − Kuremäe.

Aga kõigepealt kogunetakse kell 12 Iisaku laululava juurde, et päev kenasti sisse juhatada.  

Keskkonnaministeeriumi looduskaitse nõunik Hanno Zingel räägib rahvuspargi loomise loost, folklorist ja pärimuse talletaja Mall Hiiemäe Alutaguse kandi metsarahvast, kes elas metsas ja metsast, muhe loodusemees Vahur Seppe pajatab selle piirkonna loomadest − ja tal olevat ka põnevaid uudiseid.

Jaan Tätte toob muusikalisi tervitusi vanimalt (Vilsandi) rahvuspargilt noorimale (Alutagusele).

Ettekandeid ja väikest kontserti on kuulama oodatud kõik huvilised, selleks ei pea end kirja panema ega tule selle eest ka raha maksta.

Laupäeva õhtul pakutakse Iisakus võimalust minna nahkhiireretkele. Nahkhiireekspert Lauri Lutsar ootab huvilisi kell 20.30 muuseumi juures, kust pärast lühikest sissejuhatust minnakse Tärivere mäele, looduskeskuse tiikide juurde ja mujalegi, kus nahkhiiri kohata võiks. Et neid paremini märgata, võtab Lutsar kaasa ultrahelidetektori, mis nende loomakeste häälitsused inimkõrvale kuuldavaks muudab.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles