Hävinud Oru loss ilmutab end läbi prillide

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Mairo Rääsk (paremal) ütles, et Tartus pole ajarännak kedagi ükskõikseks jätnud. "Ka Oru pargis saab virtuaalreaalse rakendusega anda kogukonnale ja turistidele tagasi midagi sellist, mida ei ole füüsiliselt kuidagi võimalik enam taastada." Rääsk lisas, et isegi kui loss kunagi uuesti üles ehitataks, oleks see uus hoone, mitte 19. sajandi lõpus jõukale Peterburi kaupmehele Grigori Jelissejevile ehitatud villa, millest sai 1930. aastatel Eesti Vabariigi presidendi suveresidents.
Mairo Rääsk (paremal) ütles, et Tartus pole ajarännak kedagi ükskõikseks jätnud. "Ka Oru pargis saab virtuaalreaalse rakendusega anda kogukonnale ja turistidele tagasi midagi sellist, mida ei ole füüsiliselt kuidagi võimalik enam taastada." Rääsk lisas, et isegi kui loss kunagi uuesti üles ehitataks, oleks see uus hoone, mitte 19. sajandi lõpus jõukale Peterburi kaupmehele Grigori Jelissejevile ehitatud villa, millest sai 1930. aastatel Eesti Vabariigi presidendi suveresidents. Foto: Uku Peterson

Mõttega ehitada uuesti üles sõjas hävinud Oru loss on mängitud aastaid. Käegakatsutavam on plaan pakkuda Oru lossis ajarännakut. Virtuaalreaalset rakendust arendab Tartu ülikoolist võrsunud firma ja järgmisel suvel peaksid pargikülastajad teenust juba kasutada saama.

Noorel ettevõttel BlueRay on juba ette näidata Tartus pakutav virtuaalreaalne elamus. Nimelt saab Kaarsilla juures laenutada virtuaalreaalsusprille, mille abil võib tutvuda Tartu kesklinna vaadetega 1913. aasta augustist. 

BlueRay asutaja ja juhatuse liige, ajaloolane Mairo Rääsk on varem juhtinud Eesti maanteemuuseumi ja Tartu ülikooli muuseumi ning panustab nüüd ettevõtjana virtuaalreaalsete turismiobjektide arendamisse. Järgmisena on sihikul Toila Oru park.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles