Margus Kottisele on elu pakkunud võimaluse vedada uue kaevanduse rajamist

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Margus Kottise sõnul on kaevanduse rajamisel väga tähtis konkreetne ja asjalik suhtlemine kohaliku kogukonnaga ning nende huvide arvestamine.
Margus Kottise sõnul on kaevanduse rajamisel väga tähtis konkreetne ja asjalik suhtlemine kohaliku kogukonnaga ning nende huvide arvestamine. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kümme aastat tagasi käis novembri alguses üsna inimtühjas paigas Võrnu küla lähedal kõva kõmakas. Selle lõhkamisega alustas VKG Kaevandused Ojamaa kaevanduse rajamist. Põlvamaalt pärit Margus Kottisel, kes oli õppinud füüsika ja matemaatika õpetajaks, polnud sel hetkel mingit mäemehe kogemust, ent nüüdseks on ta kümme aastat juhtinud Eesti kõige moodsamat põlevkivikaevandust, kuhu tööle ihkajatest puudust pole. 

Eestis ei ole just palju selliseid ettevõtteid, kus on üle 500 töötaja ja keskmine palk ulatub üle 2000 euro. VKG Kaevandused on üks nendest. Kuidas niisugust palgataset hoida ja kasvatada?

Igasugune palgatõus on tulevikus võimalik vaid efektiivsuse kasvatamise arvelt. Kogu aeg tuleb midagi ümber mängida, otsida paremat tehnoloogiat, kus masinad teevad rohkem tööd ära, protsesse digiteerida. See kõik viib ikkagi selleni, et töötajate arv tasapisi väheneb. See on selles sektoris iga ettevõtte ülesanne, kui just tootmist ei laienda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles