Toila Oru lossi ajarännak viib 1938. aasta suvepäeva

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kunagine lossi peremees Konstantin Päts on pronksist kujuna tunnistajaks, kuidas moodne tehnoloogia võimaldab naasta 1938. aastasse ja tulla tema valdustesse külla.
Kunagine lossi peremees Konstantin Päts on pronksist kujuna tunnistajaks, kuidas moodne tehnoloogia võimaldab naasta 1938. aastasse ja tulla tema valdustesse külla. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kui Mairo Rääsk oli poisike, avastas ta oma vanaema ja vanaisa puhvetkapist portselantassi, mis oli pärit Toila Oru presidendilossist. Sellesama perekonna kõige väärtuslikuma reliikvia järgi modelleeris ta lossi suure söögisaali lauale auravad kohvitassid. See on väike episood suurest ajarännakust, mille virtuaalreaalsusprillid võimalikuks teevad.

Ajaloolase haridusega Mairo Rääsk, kes on Tartu ülikoolist võrsunud firma BlueRay asutaja ning üks Oru lossi virtuaaltuuri loojaid, ei tea täpselt, kuidas killuke presidendilossi serviisist perekonda jõudis. Ta on aga üsna kindel, et juba poisikesena jäi Toila Oru mõte kusagile kuklasse vasardama.

Üks põnevamaid mälupaiku 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles