XVII "Rahvuskultuuride loomepada" pühendatakse digikultuurile

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Näitused ja meistriklassid on "Rahvuskultuuride loomepajal" alati populaarsed olnud.
Näitused ja meistriklassid on "Rahvuskultuuride loomepajal" alati populaarsed olnud. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Pühapäeval, 27. septembril kell 11 toimub Jõhvi kontserdimajas juba 17. korda Ida-Virumaa vähemusrahvuste kultuurifestival "Rahvuskultuuride loomepada". 

Festival, mida korraldab Ida-Virumaa rahvuskultuuriühingute ümarlaud koostöös Jõhvi vallavalitsusega, on sätitud ühele ajale rahvusvähemuste päevaga. Ning nagu ikka, on sel päeval kavas mitmesugused näitused, kontserdid ja meistriklassid − iga kontserdimajja tulija leiab siit midagi just oma maitsele sobivat.

Kuna tänavune aasta on Eestis kuulutatud digikultuuriaastaks, saab digikultuurist ümarlaua juhi Aleksandr Dusmani sõnul kogu programmi läbiv teema. Konverentsil "Digikultuur =/≠ elav kultuur ja pärand" arutataksegi elu eri aspekte.

"Läks nii, et just sel aastal sukeldusime me kõik sügavale virtuaalruumi," rõhutas Dusman. "Pandeemia on oluliselt vähendanud meie kohtumisvõimalusi, virtuaalruumis suheldes aga õnnestus meil siiski palju oma plaane ellu viia. Saime uue huvitava kogemuse ning sellest räägimegi. Kahjuks ei saa teadaolevatel asjaoludel kohale tulla kõik kutsutud külalised − näiteks Vene muuseumi teadlased −, kuid kindlasti anname ka neile sõna − nemad kõnelevad läbi ekraani."

Koroonaviirus sundis korraldajaid oma plaanidesse muudatusi tegema ning vist esimest korda festivali ajaloos jäävad tulemata välisesinejad. Kuid ega festival selle tõttu vähem särav tule. Ida-Virumaa rahvuskultuuriühingute ümarlaua veerandsajandale aastapäevale pühendatud näitusel saab lisaks eri aastate ja sündmuste fotodele näha ka näiteks Lennart Meri tänukirja, retseptiraamatut jpm.

Kell 11.15 kavas oleval festivali avamisel esitavad Eesti tuntud esitajad Marko Matvere ja Jassi Zahharov kava "Georg Ots 100". Pileteid saab kontserdimaja kassast juba alates 17. septembrist. Maksma nende eest ei pea, ent kuna täissaalid ei ole praegu soovitatavad, huvi nimetatud esinejate vastu aga on eeldatavasti väga suur, otsustasid korraldajad sellele kontserdile siiski piletid välja printida.

Kõikidele teistele festivaliüritustele on sissepääs prii: muu hulgas toimuvad traditsiooniline rahvustoitude esitlus, kirjanduslikud kohtumised ja rahvuskultuuriseltside loomekollektiivide õhtune kontsert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles