Mihklilaat tuleb varasemast müüjate- ja raamatuterohkem

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Kodumaistel viljadel on mihklilaadal alati minekut olnud.
Kodumaistel viljadel on mihklilaadal alati minekut olnud. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Mihklilaat toimub seekord suuremal alal, müüjaid on rohkem ja letid hajusamalt ning arukad inimesed troppi ei kogune − kõige pakutavaga tutvumiseks tuleks pikema ajaga arvestada.

"Müüjaid on hästi palju, veel tänagi mõni helistas, et tahaks tulla," ütles mihklilaata korraldav Anne Uttendorf teisipäeva õhtul.

Suur osa müüjatest on sel laadal osalenud algusest peale, seega tulevad juba 11. korda. Mõnel on veel pikem staaž − "Viru nikerdaja" aegadest.

Tänavu on huvi tundnud ja tulemas neidki, kes siin varem käinud pole.

Laadavaene aasta tõi müüjaid juurde

"Laatasid on sel aastal ju vähe olnud, eriti just käsitöötegijatel on kaup kätte jäänud, nüüd kasutavad nad iga võimalust, et sellele ostjaid leida," rääkis Uttendorf.

Teine müüjate arvu kasvataja on suust suhu leviv jutt − just nõnda sai mihklilaadast teada näiteks munasaunade tootja, kes sel aastal oma saunadega kohale tuleb.

Uudne kaup on ka oliivipuust lõikelauad. Materjal küll kaugemalt pärit, ent valmistatud Eestis.

Uttendorfi sõnul eelistatakse mihklilaadal endiselt eestimaist kaupa, aga sekka tuleb müüjaid ka kaugemalt. Leedust seekord mitte, aga Lätist küll (üks müüja sealsete istikutega).

"Eestisse tulles nad isolatsioonis olema ei pea; ütlesid, et tagasi minnes on nõus kümme päeva kodus istuma."

Muidugi pakutakse laadal ka toidukraami − lihast-kalast-vorstist alustades, mee ja aedviljadeni välja. Kodust võileiba kaasa võtma ei pea − kõhutäite pakkujaid on kohapeal lausa mitu.

"Püüame müügilette hajutada pikemalt mööda promenaadi ja laieneme ka osale keskväljakust. Müüjatel on kohustuslikud nii maskid kui ka kindad, kõikidel lettidel peab olema ostjatele desovahend. Laadakülalistel soovitame samuti maskid ette panna ja muidugi mitte troppidesse koguneda. Loodame väga inimeste arukale käitumisele."

Raamatukogu tuleb välja raamatute... ja kirjanikega

"Suitsusink ja laadasai on väga head asjad, aga tahaks nagu midagi veel... Jõhvi keskraamatukogu paneb mihklilaadal püsti kirjandustelgi!" ütles raamatukogu teenindusjuht Tiia Linnard.

Kuna kevadel jäi Virumaa kirjandusauhind koroona tõttu üle andmata, tehakse see nüüd kirjandustelgis ära: kell 13 antakse Urmas Vadile romaani "Ballettmeister" eest auhind pidulikult ja suure rahvahulga ees üle. Laureaati intervjueerib tema hea sõber Jürgen Rooste ja Vadile teeb üllatuse tantsurühm Lausa Lust.

Kirjandustelki tasub piiluda juba varem: Jürgen Rooste ja Tiia Linnard, kes on kooliõpilastele teinud neli luulerännakut, esinevad seal kell 11 kavaga "Avangardistlikud luulerännakud. Punkt ja koma".

Kell 11.30 algab kirjandustelgis autogrammitund: Mihhail Stalnuhhin esitleb oma esimest romaani "Поводырь" (tõlkes talutaja või pimedate teejuht), misjärel saab raamatu osta ja autorilt autogrammi küsida.

Lisaks kirjandustelgile paneb raamatukogu üles ka tavapärase tasuta raamatute telgi: raamatuid on nii eesti kui ka vene keeles, nii suurtele kui väikestele − ja raamatuid on palju!

Kõrvale kuulata, silmale vaadata

Muusikat jagub laadapäeva omajagu: kell 10 alustab Mihkli kiriku ees Jõhvi muusikakooli bigbänd, kell 11 astub kirikus orelil üles Svetlana Kekiševa ja kell 14 ansambel Väntorel Tartust. Kirjandustelgis teeb muusikat DJ Ragnar.

Jõhvi kunstikool eksponeerib kirikuhoones näitust "Sügisene Jõhvi − legendid ja tänapäev". Kindluskiriku muuseumi saab külastada tasuta.

Mihklilaat avaneb laupäeval kell 10.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles