Narva volikogu juhtkond eitab EKRE fraktsiooni olemasolu

Ilja Smirnov
Copy
Aleksei Mägi.
Aleksei Mägi. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva linnavolikogu juhid andsid teada, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni volikogus tegelikult ei eksisteeri.

Narva linnavolikogu aseesimees, tsentristliku keskfraktsiooni liige Tarmo Tammiste sõnas, et ehkki juba märtsis teavitati fraktsiooni Kodulinn Narva ümbernimetamisest Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooniks, ei ole see tegelikult võimalik, kuna nimetatud fraktsiooni selleks ajaks enam ei eksisteerinudki.

Ümbernimetamise ajaks pidas end fraktsiooni Kodulinn Narva liikmeks vaid üks saadik − EKREsse kuuluv Aleksei Mägi (pildil). Kõik teised liikmed olid enne seda fraktsioonist välja astunud ning enamik neist liitunud keskfraktsiooniga.

"Fraktsiooni on jäänud ainult üks liige. Selle alusel loetakse fraktsiooni Kodulinn Narva tegevus lõppenuks ja teie poolt 2021. aasta 25. märtsil esitatud otsus nimetada fraktsioon ümber EKRE fraktsiooniks alusetuks," ütles Tammiste 29. aprillil volikogu kõnepuldist Mägi poole pöördudes.

Tammiste viitas Narva linnavolikogu töökorrale, milles on öeldud, et fraktsiooni võivad moodustada viis või enam linnavolikogu liiget.

Mägi, kes on elukutselt jurist, rõhutas vastuseks, et volikogu töökord ei näe ette fraktsiooni likvideerimist, isegi kui sinna on jäänud vähem kui viis liiget. "Kui nad oleksid tahtnud fraktsiooni tegevust säärasel vägivaldsel moel lõpetada, siis oleksid nad pidanud mulle selle kohta kirjaliku dokumendi esitama, kuid ma ei ole alates märtsikuust mitte ühtegi dokumenti saanud," märkis ta.

29. aprilli istungil teatasid veel kaks saadikut − Larissa Olenina ja Ilja Fjodorov − EKRE fraktsiooniga liitumisest. Nüüd, kaks nädalat hiljem, keeldub linnavolikogu kantselei endiselt seda Narva linna kodulehel kajastamast. Mägi ütles Põhjarannikule, et ajab selle asja korda.

Ühtlasi kinnitas ta, et lähikuudel liitub nende fraktsiooniga veel mitu saadikut ning siis on neid kokku rohkem kui viis inimest.

Volikogu esimees Tatjana Stolfat tunnistas, et ühes kantseleiga pöördusid nad rahandusministeeriumi poole, et selles vaidlusaluses küsimuses nõu saada. Sealt tulnud vastuse valguses rääkiski volikogu aseesimees Tarmo Tammiste oma tegevuse de jure lõpetanud fraktsioonist.

Solfati meelest on normaalne, et Mägi oma veendumustele kindlaks jääb. Tema hinnangul ei ole nn EKRE fraktsiooni suhtes mingeid sundotsuseid rakendada tarvis, kuna igal inimesel, saadikul, on õigus nimetada ennast just nõnda, nagu ta ise tahab. "Lihtsalt linnavolikogu töös ei hakka sellist mõistet nagu EKRE fraktsioon figureerima," selgitas ta.

EKRE fraktsioon on Narva linna kodulehel siiski ära toodud. Stolfati sõnul parandab kantselei selle lähipäevil ära.

2021. aasta märtsis teatas EKRE, et asub sügisesteks kohalikeks valimisteks Narvas oma opositsioonilist valimisnimekirja moodustama. Aleksei Mägi ütles, et EKRE fraktsioon informeerib erakonda Narva poliitika küsimustest pidevalt. "Arutame Tallinna juhtkonnaga kogu Narva linnavolikogu päevakorda." Enim küsimusi tekitavad Narva linnavalitsuse ettepanekud eraldada eelarvest raha "mingiteks kaheldavaks vajadusteks". Täpsustamast Mägi esialgu keeldus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles