Narvas esineb maailmakuulus viiuldaja

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Shlomo Mintz tuleb Eestisse esimest korda. Kahtlemata kujuneb tema esinemisest meeldejääv sündmus.
Shlomo Mintz tuleb Eestisse esimest korda. Kahtlemata kujuneb tema esinemisest meeldejääv sündmus. Foto: NARVA MUSIC FORUM

Neljapäeval, 5. augustil kell 19 esinevad Narvas Geneva kontserdimajas kogu maailmas tuntud legendaarne Iisraeli viiulivirtuoos ja dirigent Shlomo Mintz ning sama kuulus Ameerika pianist ja helilooja Michael Bulychev-Okser.

3.-7. augustini Narva Music Forumi läbiviidava rahvusvahelise muusikafestivali "Klassika kütkes" raames on kavas keelpillimängijate meistriklassid ning USA, Kanada, Saksamaa, Austria, Belgia, Poola, Šveitsi, Portugali ja Eesti noorte muusikute orkestritunnid. Seejärel kõlavad Tallinnas festivalil osalejate sooloetteasted, Narvas aga astuvad nad üles sümfooniaorkestri koosseisus.

Festivali peasündmuseks kujuneb Shlomo Mintzi ja Michael Bulychev-Okseri esinemine Geneva kontserdimajas. Ettekandele tulevad Mozarti, Mendelssohni, Saint-Saënsi, Rimski-Korsakovi ja teiste heliloojate teosed.

Shlomo Mintz on sündinud 1957. aastal Moskvas. Kaks aastat hiljem kolis perekond maailma ühe tuntuma viiuldaja Isaac Sterni ettepanekul Iisraeli. Sternist sai hiljem Mintzi mentor. Juba 11aastaselt esines Mintz koos Iisraeli filharmoonia orkestriga ning debüteeris 16aastaselt Carnegie Hallis. 20aastaselt tegi ta ühes tolle aja kuulsamate dirigentide Carlo Maria Giulini, Antal Dorati ja Eugene Ormandyga kaasa Euroopa turneel.

Üks muusikafestivali korraldajatest on Narva sümfooniaorkestri kunstiline juht ja dirigent Anatoli Štšura. Tal on siiralt hea meel, et neil õnnestus nii tuntud ja nõutud muusik Eestisse kutsuda. "Abiks oli mu sõber, samuti maailmakuulus muusik Michael Bulychev-Okser, kellega koos me seda festivali korraldamegi."

Michael Bulychev-Okser on paljude rahvusvaheliste konkursside võitja. Oma debüüdi tegi ta 1999. aastal 17aastasena Carnegie Hallis. Solistina on ta üles astunud ka koos sümfooniaorkestritega.

Nii Štšura kui ka Bulychev-Okser loodavad, et festivalist, mis on klassikalise muusika autajatele tõeline kingitus, kujuneb ajapikku traditsiooniline üritus.

9. augustil kell 19 annavad festivalil "Klassika kütkes" osalejad kontserdi ka Tallinna raekojas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles