Iisaku ajaloohuvilised raiusid aleviku mineviku ja muutumise raamatusse

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
"Mälukillud ei pruugi alati olla tõepärased ja lõplikud, kuid fotod ju ei valeta," ütles Liivi Mölder raamatut tutvustades.
"Mälukillud ei pruugi alati olla tõepärased ja lõplikud, kuid fotod ju ei valeta," ütles Liivi Mölder raamatut tutvustades. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Iisaku muuseumi sõprade selts pani raamatuks kokku nelisada ajaloolist fotot ja arvukalt ülestähendusi Iisaku aleviku elust, inimestest ja arengust eelmisel sajandil.

"Selle raamatu mõte küpses nii meie oma majas kui meie kogukonna patrioodi Sander Sabolotni peas − tema kogub ka vanu fotosid − ja nii ta mitme peale teoks sai," räägib Iisaku kihelkonna muuseumi peavarahoidja Liivi Mölder äsja ilmavalgust näinud raamatust "Kui fotod olid must-valged...".

Fotoraamatut täiendavad nopped vanadest ajalehtedest

  • Koolidega tuleb meil jällegi muudatust. Kihelkonna kool lõpetas 1911. a. kevadel oma koolitööd, laste arv oli väikene ja Eestimaa rüütelkond jättis oma iga-aastase abiraha 690 rubla andmata. Nüüd tõotab aga tulevane suvi meile uut kooli, mis krahviproua Mussin-Puškina poolt kingitud maa peale saab, uue vallamaja vastu. Kool saab ministeeriumikool, kolme klassitoaga, turnisaali, laste- ja kooliõpetajate eluruumidega. (Päewaleht, 23. jaanuar 1912)
  • Laupäeval kirjutas siseminister määrusele alla, mille järele Iisakus suletakse teemaja. Põhjuseks on asjaolu, et teemajas juba kauemat aega viinaga salaja kaubitseti, milline nähtus soovimata pahesid esile kutsub. (Waba Maa, 1. veebruar 1927)
  • Nüüd on postipeavalitsus Viru maavalitsuse teedeosakonnale teatanud, et 5. märtsist on avatud Jõhvi-Iisaku omnibussi liin. Omnibussi liini on oma kätte võtnud hra Peeter Lellep, kes ühtlasi on kohustatud ka posti tähendatud trassil vedama. Omnibuss liigub Jõhvi - Iisaku vahel 6 korda nädalas. (Virumaa Teataja, 8. märts 1930)
Copy
Tagasi üles