Jõhvi keskraamatukogu korraldab Mihkli kirikus häppeningi

Põhjarannik
Copy
Peeter Kaldur.
Peeter Kaldur. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Aasta 2022 on kultuuriministeeriumi poolt kuulutatud raamatukogude aastaks, mis avatakse kolmapäeval, 12. jaanuaril kell 12.12 üle-eestilise ettelugemisega.

"Loetakse katkendit mullu enim laenutatud Eesti autori ilukirjanduslikust teosest. Selleks on Mudlumi "Mitte ainult minu tädi Ellen"," selgitas Jõhvi keskraamatukogu teenindusjuht Tiia Linnard.

Üle 3500 korra laenutatud raamatut loetakse ette ühel ja samal ajal raamatukogudes üle Eesti.

Jõhvi keskraamatukogu korraldab ühislugemise üldsegi mitte raamatukogus, vaid Jõhvi kõige väärikamas ja vanemas hoones − Jõhvi Mihkli kirikus. "See on esimene kord, kus Jõhvi Mihkli kiriku koguduse õpetaja Peeter Kaldur loeb kantslist ette mitte piiblit, vaid juturaamatut," nentis Linnard. "Seda võib pidada omamoodi häppeningiks, millele annavad vunki juurde Jõhvi bigbändi dirigent Raivo Kallas ja susafonimäng. Nii et kõik, kel töö võimaldab, on 12. jaanuaril kella 12.12ks kirikusse oodatud."

Aasta 2022 on ka Jõhvi keskraamatukogu juubeliaasta: märtsis tähistatakse 125. sünnipäeva. Kummardus tuleb teha aegade taha karskusseltsi Kiir ärksatele inimestele, kes asutasid 1897. aastal raamatukogu. Seda aastat võibki lugeda Jõhvi keskraamatukogu sünniaastaks.

"Enne kui märtsis tordi söömiseks ja küünalde puhumiseks läheb, viib raamatukogu läbi mälumängu #raamatukoguviks, vajutab Facebooki puldist käima Raamatukogu TV, peab klounipaariga Piip ja Tuut perepäeva ning korraldab essee- ja arhitektuurijoonistuste konkursi," on Jõhvi keskraamatukogu teinud teenindusjuht Tiia Linnardi sõnul ära suure ettevalmistustöö ning kirjutanud mitmeid projektitaotlusi. "Praegu käib vanade piltide digiteerimine, et avada sünnipäevaks fotolõuendite näitus "Vanake Jõhvi" ning kodulehel Jõhvi keskraamatukogu ajalugu tutvustav veebirakendus "Ajatelg"."

#raamatukoguviks, kuhu oodatakse kolmeliikmelisi võistkondi, toimub kolmes voorus: 31. jaanuaril, 28. veebruaril ja 14. märtsil kell 18. Küsimused pole kaugeltki ainult kirjandusest.

Märtsis kutsutakse omavaheliseks mõõduvõtmiseks mälumängus kokku ka gümnaasiumiõpilased.

Jaanuaris läheb sotsiaalmeedias käima Raamatukogu TV: kuni sünnipäevapeoni postitatakse kord nädalas pühapäeviti Facebooki Jõhvi keskraamatukogu lehele pereviktoriini lõbus video "Pipi vanaema tegutseb", mis juhatab nii väikeseid kui suuri heade raamatute juurde. Esimene veebiviktoriin toimub juba sel pühapäeval, 9. jaanuaril.

Lastele ja noortele toimub kuni 1. märtsini arhitektuurijoonistuste konkurss "Just sellist raamatukogu ma tahangi". Sama tähtaeg on ka 10.-12. klasside esseekonkursil "Kas lugemine on ohtlik?" ja 8.-9. klasside kirjandikonkursil "Miks ma ei loe?".

"Ja muidugi auhinnad, auhinnad, auhinnad − neid ikka jagub," kinnitas teenindusjuht.

Raamatukogude roll ühiskonnas on muutumas ning raamatukogude teema-aastaga, aga ka Jõhvi keskraamatukogu sünnipäevaüritustega tõstetaksegi esile raamatukogude funktsioone kogukonnakeskusena, kultuurikeskusena ning haridus- ja infokeskusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles