Aap Tepper näitab nõukogude võimu alla neelatud aega

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
"Tahtsin demonstreerida materjali, mis nõukogude perioodil salastati, ja teha seda sellisel kujul, et noored põlvkonnad suudaksid kuidagi tolle ajaga suhestuda," rääkis Aap Tepper näituse ja raamatu "Neelatud aeg" sünniloost. Arhiivimaterjale vaatas ta kunstniku, mitte ajaloolase pilguga.
"Tahtsin demonstreerida materjali, mis nõukogude perioodil salastati, ja teha seda sellisel kujul, et noored põlvkonnad suudaksid kuidagi tolle ajaga suhestuda," rääkis Aap Tepper näituse ja raamatu "Neelatud aeg" sünniloost. Arhiivimaterjale vaatas ta kunstniku, mitte ajaloolase pilguga. Foto: Sirle Sommer-Kalda / Põhjarannik

Toilast pärit Aap Tepper tutvustas oma kodukandi rahvale raamatut "Neelatud aeg" märgilisel ajal, Eesti 104. sünnipäeva eel. Nimelt avab raamat perioodi, mil nõukogude võim seadis mäletamisele ranged piirid ja Eesti Vabariigi algusaeg mattus arhiivi erifondide pimedusse.

Eelmisel aastal ilmavalgust näinud raamat "Neelatud aeg" tegeleb fotode kaudu arhiivide tumedama poolega, eeskätt nõukogude perioodi erifondide ja salastatud arhiivimaterjalidega. Raamat on järg samateemalisele näitusele, mille tarbeks vaatas kunstnik ja fotograaf Aap Tepper läbi tuhandeid fotosid.

"Kui ma 2016. aastal rahvusarhiivi filmiarhiivi tööle asusin, avastasin end tihtipeale sirvimas vanu fotosid. Kui ma ühel päeval sattusin nägema fotosid, mis olevat olnud terve nõukogude perioodi salastatud, käivitus minus uudishimu," meenutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles