Kauksi ranna festivalil esitavad muusikat Kohtla-Järve koolivennad Raul Saaremets ja Janek Murd

Põhjarannik
Copy
Janek Murd on omaloodud muusikaga kriitikute meelest liikumas üha enam nüüdisklassika poole.
Janek Murd on omaloodud muusikaga kriitikute meelest liikumas üha enam nüüdisklassika poole. Foto: Erik Prozes / Postimees

Juuli esimestel päevadel Kauksi rannas toimuval festivalil "Mägede hääl" astuvad 26 artisti seas üles ka Kohtla-Järve 1. keskkoolis õppinud Janek Murd ja Raul Saaremets, kes tuleb publiku ette Röövel Ööbikuga.

Harva üles astuv legendaarne bänd Röövel Ööbik esitleb nii uut kui ka vanemat materjali. Üle 35 aasta tegutsenud ansamblis algusaegadest saati toimetanud Saaremets on koos Ivar Murdiga ka kuuendat korda toimuva festivali "Mägede hääl" korraldaja. Nad koos on pälvinud selle festivali eest ka Ida-Virumaa aasta tegija tiitli.

Röövel Ööbik esinemas festivalil "Mägede hääl" 2017. aastal, mil see toimus veel Kohtla-Nõmmel kaevandusmuuseumis.
Röövel Ööbik esinemas festivalil "Mägede hääl" 2017. aastal, mil see toimus veel Kohtla-Nõmmel kaevandusmuuseumis. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kohtla-Järvel kooli läinud, aga hiljem perega Narva-Jõesuusse kolinud Janek Murdi nimetas Postimehe kultuuriajakirjanik Janar Ala Eesti muusikas üheks neist, kellel on anne luua meloodiat. "Ega neid palju ole," tõdes Ala. Ta kirjutas 2021. aastal ilmunud Janek Murdi neljanda sooloplaadi "Viiv" puhul, et Murd on indie rock´i ja alternatiivse elektroonilise popi taustaga, aga liigub nüüd järjest rohkem kuhugi nüüdisklassika poole. Murd on loonud heli filmidele, kuuldemängudele, reklaamidele ja telesaadetele ning muu hulgas ka "Aktuaalse kaamera" helikõlle.

Tänavuse "Mägede hääle" kõik välisesinejad tulevad Ukrainast. Teiste seas näiteks sealse elektroonilise tantsumuusika renessansi juhtivaid tegijaid, helikunstnik ja produtsent Poly Chain ehk Sasha Zakrevska ning DJ, muusik ja plaadileibli ШЩЦ boss Bodya Konakov. Odessast tuleb väljasalvestuste kollaaže, dub-rütme ja kitarrihelisid liitev Mlin Patz ehk Polina Matskevych, kes esineb festivalil ka oma lo-fi surfiroki bändiga Chillera.

Kauksis astub publiku ette ka kodumaise kunstpopi rahvusvaheliselt eredaim tegija Mart Avi, kes teeb oma esimese Eesti kontserdi kevadel ilmunud albumi "Blade" kavaga. Meeldejäävate esinemiste poolest tuntud etenduskunstnik Valge Tüdruk toob Peipsi äärde kväär-feministlikku provokatsiooni.

1. ja 2. juulil Kauksi randa kerkival kahel festivalilaval esineb kokku 26 artisti ja DJ-d Eestist ja Ukrainast. Koostöös kinoga Sõprus avatakse festivalil rändkino Družba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles