Kukruse polaarmõis kutsub Fridtjof Nanseni tegemistega tutvuma

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Kahe polaarekspeditsiooniga kuulsaks saanud Nansen pälvis hiljem tuntust ka riigimehe ja humanistina.
Kahe polaarekspeditsiooniga kuulsaks saanud Nansen pälvis hiljem tuntust ka riigimehe ja humanistina. Foto: GERLI ROMANOVITŠ

Kukruse polaarmõisas saab suve lõpuni vaadata näitust polaaruurijast ja Nobeli rahupreemia laureaadist Fridtjof Nansenist.

Näitus maailmakuulsast Norra meresõitjast, polaaruurijast ning diplomaadist Fridtjof Nansenist tutvustab tema erakordseid Arktika-retki, laevameistrite tippsaavutust Fram ning Nanseni hilisemat tegevust diplomaadina.

Polaarretkedega andis Nansen suure panuse teaduse arengusse nii meteoroloogia, okeanograafia, gravitatsiooni, geomagnetismi kui ka teistes valdkondades. Põhja-Jäämere jääkilbil tegi Nansen koos Frami meeskonnaliikmetega mõõtmisi ilmastikutingimuste, jää liikumise ja paksuse kohta, samuti vaatles loomastikku ja virmalisi. Oma retkega õnnestus Nansenil tõestada teooriat, et kogu Põhja-Jäämerd kattev jääkilp triivib hoovuste mõjul idast läände.

"See on meie polaaralade avastuste teemasse tore täiendus," ütles Kukruse polaarmõisa perenaine Gerli Romanovitš. "Nansen oli äärmiselt oluline mees ning meie Eduard Tolli suur sõber. Räägime oma ekskursioonidel alati ka Nansenist, sest ta inspireeris Tolli ja andis talle enne Sannikovi maa retke nõu."

Nansen oli tegelikult palju rohkemat kui ainult polaaruurija. Mida kõike ta tegi ja saavutas, võib polaarmõisas täiesti tasuta kaeda iga nädala kolmapäevast pühapäevani kella 10-17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles