"Oru lossi taastamine kirjutaks mälu ümber"

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Näituse autori Aap Tepperi taustal paistavad Oru lossi varemed, mille pilte avalikest andmebaasidest kuigi palju ei leia. "Suuresti sellepärast, et kui see materjal eksisteerib, siis ta eksisteerib inimeste kodudes amatöörfotodena. Varemed ei ole midagi sellist, mis avalikult afišeerimist leiaks."
Näituse autori Aap Tepperi taustal paistavad Oru lossi varemed, mille pilte avalikest andmebaasidest kuigi palju ei leia. "Suuresti sellepärast, et kui see materjal eksisteerib, siis ta eksisteerib inimeste kodudes amatöörfotodena. Varemed ei ole midagi sellist, mis avalikult afišeerimist leiaks." Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Aap Tepper sündis samal aastal, kui Eesti taastas oma iseseisvuse. Taasiseseisvumispäeval avas ta näituse "Oru lossi vari". Kas see õhkab 1930. aastate kuldse ajastu ja lossi kui selle esindusliku fassaadi järele? Kaugeltki mitte. Toilas kasvanud noor kunstnik ja rahvusarhiivi filmiarhiivi juhtivspetsialist pakub mineviku mõtestamisel värsket pilku.

Ütlesid näitusetuuril, et näituse tõukeks sai mõne aasta tagune artikkel, kus Toila vallavanem Eve East rääkis võimalikest Oru lossi taastamise plaanidest. Lossi taassünnist on varemgi unistatud. Kas sinul oli ja on selles küsimuses oma seisukoht?

Artiklit lugedes oli pigem minu esimene reaktsioon selline, et hakkasin endalt küsima: millise sümboolse väärtusega on see ruum minu jaoks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles