Soome lavastaja võtab Eesti näitjetega Narvas luubi alla paarisuhte ebakindlas maailmas

Põhjarannik
Copy
Teineteisest võõrdunud paar on sunnitud veetma aega nelja seina vahel, kaaslaseks vaid iseenda mõtted ja vastastikune tülpimus. "Yerma 9 PM" on lavastus tänapäeva inimestest, kes otsivad lootust ja lohutust.
Teineteisest võõrdunud paar on sunnitud veetma aega nelja seina vahel, kaaslaseks vaid iseenda mõtted ja vastastikune tülpimus. "Yerma 9 PM" on lavastus tänapäeva inimestest, kes otsivad lootust ja lohutust. Foto: Siim Vahur

Neljapäeval, 3. novembril Vaba Lava Narva teatrikeskuses etenduv "Yerma 9 PM" on lavastus tänapäeva inimestest, kes otsivad lootust ja lohutust. Vastuseid, kuidas olla ja mida peab tegema.

Teineteisest võõrdunud paar on sunnitud veetma aega nelja seina vahel, kaaslaseks vaid iseenda mõtted ja vastastikune tülpimus. Ühise keele leidmisel on suureks probleemiks ka erinev arusaam sellest, kuidas pikad tunnid huvitavamaks muuta. Ühel on soov saada laps. Teine pigem sureks.

Lõppeks on selles vaikuses ainuke kõnelev asi veel vaid televiisor, kus kell 21.00 näidatakse filmi "Yerma". Filmi viljatu maa järgi nime saanud naisest.

Vaba Lava 2022/2023 kuraatorprogrammi raames etenduv "Yerma 9 PM" on noore Soome lavastaja Laura Mattila esimene töö väljaspool kodumaad. Mattila lõpetas Helsingi kunstiülikooli teatriakadeemia 2020. aastal ja on sellest ajast alates toonud uuslavastusi välja erinevates Soome teatrites, kuni sai kutse tulla lavastama Eestisse.

"Vaba Lava kuraatorprogrammi nimi "Pärast kõike. Uus ilmakord" kõlas nagu revolutsioon, et ma peaksin lavastama midagi düstoopilist või kirjutama sõjast. See on väga suur teema, aga ma leidsin sellele oma vaatenurga. Minu arvates toimuvad kõige vägivaldsemad asjad väikeses keskkonnas, näiteks kodus," rääkis lavastaja.

Aluseks võttis Mattila klassika, Federico García Lorca "Yerma". Ta kirjutas uue teksti, oma "Yerma", ja sai alles seda tehes aru, kui isiklik see temale on.

""Sõda", mida noorena kodus nägin − ei mingit karjumist või suuri žeste, lihtsalt vaikus. Asi ei ole suurtes muutustes, vaid aasta-aastalt kogunevates pisikestes haavades. Siis tekkis mul idee paarist, kes ajaga üksteisest üha enam võõrandub."

Etendus kestab 1 tund ja 45 minutit ilma vaheajata. Laval on Riina Maidre, Reimo Sagor (teater Vanemuine), Loviise Kapper, Kaarel Targo (Must Kast) ja Külli Reinumägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles