JUHTKIRI Säravaid lubadusi pole, kuid Ida-Viru teemad jäävad

Põhjarannik
Copy
Foto: Пеэтер Лиллевяли

Homsega jõuab lõpule riigikogu valimiste kampaaniamaraton, kus kandidaatidel oli mitme kuu vältel võimalus tõestada valijatele, miks just nemad on väärilised esindama neid järgmise nelja aasta vältel parlamendis. Oli intervjuusid ja debatte, tänavakampaaniaid ning kohtumisõhtuid. Tänavareklaamidelt vaatasid vastu poliitikud, saateks loosungid ja lubadused. Ehk kõik oli nii nagu tavaliselt ikka valimiste ajal.

Kui fokuseerida tähelepanu Ida-Virumaa peale, siis tänavu läks siin loosi 6 mandaati. Selles mõttes oli teisiti, et eelmisel korral oli lähtuvalt valijaskonna arvust mandaate 7, mis tähendab, et sel korral oli konkurents suurem.

Põhjarannik pakkus kõigile täisnimekirjaga siin välja tulnud erakondade esinumbritele võimaluse oma seisukohti lähemalt selgitada, avaldades nendega intervjuud.

Paraku tuleb tõdeda, et tänavu ei suutnud erakonnad pakkuda Ida-Virumaa jaoks säravaid lahendusi, mis võiks siinsele elule uut hoogu juurde anda. Kuulsime ikka vanu jutte sellest, kuidas riik peab rohkem piirkonda toetama, põlevkivitööstust tuleb säilitada ja arendada, haridusse panustada jne.

Ühiselt kõlas kõigi kindel seisukoht, et Ida-Virumaalt kogutavatest keskkonnatasudest peaks praegusest suurem osa maakonda tagasi tulema. See on olnud seisukoht, millele ükski poliitiline rühmitus pole otseselt vastu olnud. Iroonia seisneb aga selles, et sellest räägitakse juba mitmeid valimisi järjest, kuid ükski eelnev valitsus ega parlament pole siin suutnud otsusteni jõuda.

Kahtlemata on igal juhul põnev jälgida, milliseks kujuneb valimistulemus nii riigis tervikuna kui ka maakonnas, sest mitte kunagi varem pole valimised toimunud nii keerukal ajal.

Kuid selge on, et olgu lõplik valimistulemus milline tahes, jäävad Ida-Virumaaga seotud teemad järgmist paramenti ja valitsust saatma. Olgu nendeks siis energeetika, julgeoleku, hariduse või sotsiaalvaldkonnaga seotud küsimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles