Ida-Viru noored astuvad kontsertetenduses "Kiip!?" lavale koos maestro Olav Ehalaga

Põhjarannik
Copy
Maestro Olav Ehala, kes on ka mitmete kontsertetenduses kõlavate laulude autor, mängib ise laval klaverit.
Maestro Olav Ehala, kes on ka mitmete kontsertetenduses kõlavate laulude autor, mängib ise laval klaverit. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Järgmisel teisipäeval, 9. mail esietendub Kohtla-Järve kultuurikeskuses ulmeline kontsertetendus "Kiip!?", kus Ida-Virumaa noored muusikud, lauljad, näitlejad ja tantsijad astuvad lavale koos maestro Olav Ehalaga, kes on ka mitmete sel õhtul kõlavate lugude helilooja.

Peale Ehala lugude kõlavad etenduses ka Urmas Alenderi, Margus Kappeli ja Peeter Volkonski laulud, millest suurem osa pärineb kultuslikust rokkooperist "Johnny", mis etendus 1980. aastate alguses noorsooteatris. Etenduse tuntuim lugu on Ehala poolt August Sanga sõnadele kirjutatud "Laul surnud linnust".

Lisaks "Kiibis!?" klaverit mängivale Olav Ehalale on Eesti kultuuri suurkujudest etendusega kõige otsesemalt seotud rahvusooperis Estonia ja paljudes maailma ooperimajades sadu oopereid lavastanud praegune Kohtla-Järve gümnaasiumi etenduskunstide õpetaja Neeme Kuningas, kes "Kiibi!?" tervikuks seob.

Kontsertetendust "Kiip!?" mängitakse kolm korda

  • 9. mail kell 19 Kohtla-Järve kultuurikeskuses (esietendus)
  • 26. mail kell 19 Jõhvi kontserdimajas
  • 18. juunil kell 16 Narva Geneva kontserdimajas

Sissepääs on tasuta.

Etenduse sisu põhineb Ida-Virumaa kooliteatrite festivalil esikoha võitnud draamatükil "Metsalise märk", mille kaasautoriteks on Kohtla-Järve gümnaasiumis etenduskunste õppivad abituriendid. Solistina teeb kaasa ka Eesti noor laulja, näitleja ja helirežissöör Kauro Tafitšuk, kes on tuntud bändist Loora & Kauro Duo. Laval on Kohtla-Järve gümnaasiumi bänd, spetsiaalselt selleks kontsertetenduseks Ida-Virumaa noortest lauljatest kokku pandud vokaalansambel ja ka tantsurühm. Etenduse videokunstnik on Kati Jägel-Paal.

Kui rokkooperi "Johnny" libreto kirjutasid Jonathan Livingstone'i jutustuse "Kajakas" ainetel Mati Unt ja Kalju Komissarov, siis eelseisva etenduse jaoks tegi Neeme Kuningas uue libreto. "Tollal oli nõukaaeg ja kontekst hoopis teine. Põhiteema oli, et üks kajakas ei taha olla parves, vaid lennata iseseisvalt. Seda teemat arvestame ka meie. Aga me viime kogu tegevuse tulevikku, 50 aasta kaugusele, kus noored peavad tegema valikuid, kas saada kiibistatud või mitte. Kiip annab mitmesuguseid eeliseid, aga võtab ära vabaduse ja oled kontrollitud," rääkis Kuningas etenduse sisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles