Narva-Jõesuu Hele park täitub suveõhtul džässihelidega

Erik Gamzejev
Copy
Narva-Jõesuu džässifestivalil astub oma kvartetiga üles lauljatar Lucy Woodward.
Narva-Jõesuu džässifestivalil astub oma kvartetiga üles lauljatar Lucy Woodward. Foto: Erakogu

"Inimesed kogunevad laupäevasel pärastlõunal Narva-Jõesuu Heledasse parki, et kuulata intelligentset ja kvaliteetset muusikat, mis süstiks rõõmu ja energiat. Muusikat, mis poleks samas nii keeruline, et sellest vaid džässiharidusega inimesed aru saavad," räägib 29. juulil esimest korda toimuva Narva-Jõesuu džässifestivali peakorraldaja Oleg Pissarenko, kes on ka ise muusik.

Sellised mõtted tulid tal pähe, kuulates üht viiest esinejast, kes sel õhtul publiku ette tulevad − Londonis sündinud ning USAs ja Hollandis üles kasvanud lauljatari Lucy Woodwardi. "Kujutasin, et tema muusika sobib suurepäraselt sellisele festivalile, mida ma tahan korraldada."

45aastane Woodward on teinud soololauljatarina silmapaistva džässikarjääri, kuid olnud taustalaulja ka sellistele popmuusika maailmanimedele nagu Rod Stewart, Joe Cocker või Celine Dion.

Kuigi Woodward on silmapaistev lauljatar, keeldub Pissarenko kategooriliselt nimetamast ühtegi festivali artisti peaesinejaks. "Nad kõik on seda," ütleb ta.

Ta märgib, et festivalipäeva avav saksofonist Raivo Tafenau on Eesti nüüdisdžässi sümbol. Pissarenko tunnistab, et sai Narva-Jõesuu festivaliks inspiratsiooni Haapsalu festivalist, mille kunstiline juht on Tafenau. "Mõtlesin varem ikka, et džäss sobib eelkõige ruumidesse, aga seal mängiti lossihoovis, mis oli õnnelikust publikust tulvil," sõnab ta.

Lauljatar Sofia Rubina tuleb Narva-Jõesuusse uue bändi ja kavaga. "Tal on sel suvel välismaal palju esinemisi. Ta on praegu parimas vormis," kinnitab Pissarenko.

Koosseisu nimega Studnitzky x Magro feat. Leona Berlin nimetab Pissarenko Saksa džässi esimese klassi artistideks ja toob eriti esile uskumatult hea trummari Magro, kes on Saksamaa džässilava tõusev täht.

Festivalipäeva lõpetab USA, Prantsusmaa ja Aafrika muusikute üheksaliikmeline projekt Black Lives − from Generation to Generation. "See on staarmuusikute kooslus. Mitte et teised oleksid vähem staarid. Aga nad on sellise kaliibri mehed, kes on olnud džässi uute epohhide juures, mänginud ja salvestanud koos selliste legendidega nagu näiteks Miles Davis," ütleb Pissarenko. "Nad pakuvad emotsioonidest tulvil muusikalise etenduse."

Black Livesi lauljatarina astub lavale Lõuna-Aafrika Vabariigist pärit Tutu Puoane.
Black Livesi lauljatarina astub lavale Lõuna-Aafrika Vabariigist pärit Tutu Puoane. Foto: Erakogu

Selle koosseisu lauljatar on Lõuna-Aafrika Vabariigist pärit Tutu Puoane.

"Nad tuuritavad mööda maailma oma kontseptsiooniga, et tutvustada oma muusikafilosoofiat. Meil õnnestus nad esimest korda Eestisse saada. Vahel on õnne," sõnab Oleg Pissarenko, lisades, et pühendas sellele ühepäevasele festivalile esinejate valimiseks ja nende kättesaamiseks kõvasti aega.

Et selle festivali kulud kannab Euroopa Liit, ei tule publikul piletiraha välja käia. "Ma ei ole tasuta ürituste pooldaja. Aga seekord on mul keelatud pileteid müüa," muigab ta. "Narva-Jõesuus on fantastiline, rand, männimets, park, toredad hotellid, võimalus vaadata üle jõe Venemaa kallast ja tasuta džässifestival."

Ta soovib, et Narva-Jõesuu festival muutuks elujõuliseks ja toimuks ka järgmistel aastatel. "Tallinna inimesed, kes on juba Haapsalus või Pärnus tüdimuseni käinud, võiksid tulla avastama Narva-Jõesuud kui uut toredat kohta. Väike ühepäevane džässifestival on selleks hea põhjus," usub ta.

Festivali "Narva-Jõesuu Jazz" ajakava

29. juuli

15.00 Raivo Tafenau Quintet (Eesti)

16.30 Sofia Rubina Band "Summer Flow" (Eesti)

18.00 Studnitzky x Magro feat. Leona Berlin (Saksamaa)

19.30 Lucy Woodward Quartet (USA/Holland)

21.00 Black Lives − from Generation to Generation (USA/Prantsusmaa/LAV)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles