SUVI/SÜGIS 2023 Kümme suursündmust Ida-Virumaal

Põhjarannik
Copy
Tuletorni kontsert Peipsi ääres Rannapungerja jõe suudme juures oli läbi aegade üks publikurohkemaid.
Tuletorni kontsert Peipsi ääres Rannapungerja jõe suudme juures oli läbi aegade üks publikurohkemaid. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Ida-Virumaal toimub sel suvel ja sügisel arvukalt kultuuri- ja spordisündmusi. Põhjarannik toob selles ülevaates neist esile kümme. 

Posti talu piknikulava.
Posti talu piknikulava. Foto: Erakogu

Posti talu piknikulava kontserdid Saka külas 

Kohtla-Järve lähedal Sakal asuv perekond Nõmmiste Posti talu on viimastel aastatel kujunenud üheks suvemuusika kuulamise meelispaigaks. Kümme kontserti maikuust kuni septembrini paljudel pühapäevaõhtutel.

Sel suvel astuvad taluperemehe Toomas Nõmmiste ehitatud piknikulaval üles Lauri Liiv ja Olav Ehala, Marten Kuningas ja Robert Linna, Kalle Sepp ja Mikk Tammepõld, ansambel Tuberkuloited ja mitmed teised Eesti muusikud.

Nõmmiste sõnul on kontserdisarja korraldamisel ametis kogu perekond ning artistid on samuti valitud selle põhjal, mis perele ja sõpradele meeldib. Varasemad aastad on näidanud, et nende maitse meeldib teistelegi.

Mullu külastas kontserte üle tuhande inimese. Külalistele pakutakse oma talus valmistatud kooke, salateid ja jooke.

Narva linna jooks.
Narva linna jooks. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva linna jooks 

Ida-Virumaa suurim rahvaspordisündmus, kus sel aastal on starti tulemas üle 5000 osaleja. See suursündmus on vahetanud nime: varem Narva energiajooksuna toimunud rahvasportlaste pidu kannab sellest aastast Narva linna jooksu nime. Aga sisu on suuresti sama, vaid selle erinevusega, et tänavune programm jaguneb kahele päevale ja see on osa Narva linna päevadest. Milline spordivõistlus veel kulgeks piki Euroopa Liidu ja Venemaa piiri äärt Narva jõe kaldal?

Proloogina toimub 9. juunil 3 kilomeetri pikkune rongkäik rannahoone juurest Raekoja platsile, kus on jooksu võistluskeskus. Sealsamas on ka õhtune kontsert, kus esineb Nublu. 10. juunil on nagu varasematelgi aastatel kavas poolmaraton, kus selguvad ka Eesti meistrid, ning 5 km jooks ja kõnd. Finišis tervitab osalejaid oma lugudega Anne Veski.

"Liikumine ja kõndimine on jõukohane kõigile, sõltumata soost, vanusest ja kehakaalust," ütles Raik, kes ka end 5 km osalejaks registreeris. "Paneme terve linna liikuma ja usun, et sel päeval tullakse Narva ka mujalt Ida-Virumaalt ja kogu Eestist."

Kristjan Čeh.
Kristjan Čeh. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Jõhvi rahvusvaheline kergejõustikuõhtu 

Võib eeldada, et 16. juunil võtab sõidu Jõhvi ette suurem osa tõelistest kergejõustikusõpradest, kes naudivad tippsportlaste soorituste jälgimist oma silmaga staadionitribüünilt. Üle mitme aasta avaneb selline võimalus ka Eestis.

Heino Lipu nimelisel staadionil toimub sel õhtul Eesti viimaste aastate kõige kõrgema tasemega rahvusvaheline kergejõustikuvõistlus. Näiteks kettaheites on kohal olümpiavõitja Daniel Stahl Rootsist ja maailmameister Kristjan Čeh Sloveeniast ning lisaks veel kaks atleeti, kelle isiklik rekord küünib üle 70 meetri: Tokyo olümpiamängudel hõbemedali võitnud rootslane Simon Pettersson ja jamaikalane Fedrick Dacres.

Lisaks kettaheitele on Jõhvi kergejõustikuõhtul kavas veel 13 ala, kus lisaks Eesti parematele võistlevad sportlased enam kui kümnest riigist.

Oru park.
Oru park. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

"Õhtu ilu Oru pargis" 

17. juunil toimuval sündmusel "Õhtu ilu Oru pargis" muutub Oru park Toilas hiiglaslikuks kontserdi- ja kunstisaaliks.

Korraldajad loovad kolm suuremat kontserdiala, kus kõlavad eri muusikastiilid räpist RnBni, gypsy jazz'ist merelauludeni ning balletist ooperini. Lipumäe paviljoni roheala on noorte talentide päralt. Lossiplatsil näeb balletietendust ja esineb gypsy jazz'i viljelev Titoks. Õhtukontserdil kuuleb aga rahvusooper Estonia tenorit Oliver Kuusikut. Sadamas esitab Marko Matvere merelaule.

Üritusele annavad veel värvi Eesti toidu ja disaini tänav, näitused ja õpitoad.

Laura.
Laura. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Suvemuusikafestival "7 linna muusika"

See festival ja Ida-Virumaa suvi on omavahel kokku kasvanud. Sel aastal tähistab see juba 25 aasta juubelit, mis kinnitab, et tegu on kõige pikema ajalooga muusikafestivaliga Ida-Virumaal. Selle aja jooksul on Ida-Virumaa publiku ees esinenud sadu artiste.

Eesti Kontsert toob selle festivaliga klassikat, estraadi, džässi ja muid stiile esitavad muusikud esinema Ida-Virumaa põnevatesse paikadesse. Kokkuvõttes sünnivad nii esinejatele kui kuulajatele kauaks meelde jäävad elamused. Juuni lõpp ja juulikuu algus on täis muusikat, tasub kavas järge ajada ning valida välja oma lemmikutest lemmikumad. Sel aastal on festivali kontserdikavas Ott Lepland, Laura, Lauri Liiv ja Johan Randvere, Gerli Padar ja paljud teised Eesti armastatud muusikud.

Jahimeeste kokkutulek 

Üle-eestiline jahimeeste kokkutulek, mis on kui suur rahvapidu, kuhu on oodatud nii jahimehed kui kõik teised huvilised, toimub sel aastal 7.-9. juulini Kohtla-Nõmmel kaevandusmuuseumi juures.

Kokkutulekul saab jälgida jahimeeste kutsevõistlusi, nagu peibutamist, jahisarve puhumist ja muud. Õpitubades jagatakse toiduvalmistamise, leivaküpsetamise, õllepruulimise ja ka seebitegemise nippe. Õhtuti esinevad aga ansamblid Terminaator ja Shanon. Ott Lepland ja Rein Rannap esitavad ansambli Ruja kustumatuid hitte. Ja küllap ei jää kõlamata ka metsa- ja jahimeeste hümniks saanud "Sina olid metsa minemas ja mina olin metsast tulemas...".

Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tuletorni kontsert 

Jõhvist pärit näitleja Guido Kanguri perekond on juba aastaid pakkunud Peipsi ääres mõnusa õhkkonnaga suvekontserti. "Olen väga õnnelik ja sentimentaalselt liigutatud, et siin nii palju rahvast on. Mul ei ole lihtsalt sõnu. Rahvas kuulab muusikat ja mul on nii hea meel," ütles Guido Kangur eelmise aasta festivali lõpus.

Kanguri sõnul on sel suvel juba 14. korda toimuv festival kummardus tema kodukandile. "Tahaks loota, et see on inimestele oluline. Tahaks loota, et nii kaua kui meil võhma ja jaksu ja tervist jätkub, teeme seda edasi. Siin väga midagi muuta ei ole vaja, tuleb olla iseenda vastu aus. Teha seda, mis endale meeldib, püüda pakkuda seda, mida ise armastad. Ja nii hea on lavale "Tere tulemast!" ütlema minnes näha publiku seas nii palju tuttavaid nägusid."

Tänavu 22. juulil astuvad lavale Tanja, Kaire Vilgats, Jüri Pootsmann ja estraadiorkester, Liisi Koikson, ansambel Miljardid ja Nublu.

"Station Narva"
"Station Narva" Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Festival "Station Narva" 

Iga aastaga aina rohkem hoogu saav Helen Sildna ja tema meeskonna korraldatav muusika ja linnakultuuri festival "Station Narva" pakub põnevat muusikat ning toob piirilinna kultuurimaastikule uut hingamist. 7.-10. septembrini tuleb see muusika, kunsti, toidu, ekskursioonide ja mõttevahetuste pidu taas.

Mulluse festivali kõrghetked olid Ukraina folkrokkbändi Onuka, Briti instrumentaalbändi Red Snapper ja ERSO kammerkoosseisu esinemised. Ootame põnevusega tänavuste esinejate väljahüüdmist suve jooksul. Aga need, kes juba varem sellest festivalist osa on saanud, teavad, et lootused saada osa erilistest elamustest täituvad väga suure tõenäosusega

Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Vabaduse teatrifestival 

Narvas toimub 15.-19. augustini teine rahvusvaheline Vabaduse teatrifestival.

Esimene festival kerkis kaks aastat tagasi Eesti suvise teatrielu suursündmuseks, pälvides ohtralt tähelepanu ja poleemikat.

Seekordse festivali fookuspiirkonnad on vabaduse eest sõdiv Ukraina ning Kesk-Aasia riigid, mis peavad endale Vene impeeriumi haarde lõdvenedes uue tee, pidepunktid ja tasakaalu leidma. Programmis on Eesti, Ukraina, Tšiili, Usbekistani, Kasahstani ja Kõrgõzstani teatrite etendused.

Lavastused etenduvad Narva linnas erinevates paikades. Festivali südameks on Vaba Lava Narva teatrikeskus. Festivalil on kavas ka kontserdid, arutelud ja filmid.

Foto: Dmitri Vorobjov

Jõhvi balletifestival 

Mitu aastat koroonaviiruse ja muude kriiside tõttu uinuva kaunitari kombel tardunes olnud Jõhvi balletifestival, mis on üks Jõhvi tunnusüritusi, ärkab taas üles.

16.-19. novembrini toimuva festivali külalisteater on tänavu Mõkola Lõssenko nimeline Harkivi rahvuslik akadeemiline ooperi- ja balletiteater. Muu hulgas saab näha ka balletiklassika suurteost, Adami balletti "Giselle".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles