Illuka koolipoiss vaimustub Hiina teekultuurist ja soovib minna Jaapanisse sealseid teetarkusi õppima

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Timofey Goschka võttis esitlusele kaasa komplekti, mida ta tee valmistamiseks kasutab. Näiteks savist teekannu, mis hoiab väga hästi temperatuuri, kaanega tassi gaiwani, mis on Hiinas väga traditsiooniline, ninaga tassikese schahai ja kaks chapan'it ehk teelauda, sest tee valmistamise protseduur on päris vesine.
Timofey Goschka võttis esitlusele kaasa komplekti, mida ta tee valmistamiseks kasutab. Näiteks savist teekannu, mis hoiab väga hästi temperatuuri, kaanega tassi gaiwani, mis on Hiinas väga traditsiooniline, ninaga tassikese schahai ja kaks chapan'it ehk teelauda, sest tee valmistamise protseduur on päris vesine. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Illuka kooli üheksanda klassi õpilane Timofey Goshka näitas Hiina kalendri järgi saabuva draakoniaasta eel, millise kirega võib valmistada ja juua Hiina teed.

"Kuidas teie teed joote?" uuris Timofey esmaspäeva õhtul Kurtna seltsimajja kohaletulnud huvilistelt ja sai vastuseks, et enamik leotab tassis teepakikest, mis on kõige kiirem ja lihtsam viis.

"Kui see teile meeldib, siis miks mitte. Minu jaoks on tee kunst − sul on üks [teepõõsa kuivatatud] leht ja sa teed sellest nii palju erinevaid asju: tumedamat, heledamat, rohelist, kollast värvi teed... Ja nad kõik on nii erineva maitsega. Mulle meeldib sellest mõelda kui tehnoloogilisest maagiast. Minu jaoks ei esine maagia isegi mitte niivõrd maitses, kuivõrd tee tegemises."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles