Ida-Virumaa juudi kogukond tähistab 35. aastapäeva

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Kaks aastat tagasi võlus Timur Fišel oma vokaaliga juutidele pühendatud festivali "Rahvakultuuri killukesed" külalisi.
Kaks aastat tagasi võlus Timur Fišel oma vokaaliga juutidele pühendatud festivali "Rahvakultuuri killukesed" külalisi. Foto: Irina Kiviselg / Põhjarannik

Kolmapäeval, 17. aprillil algusega kell 13 tähistatakse Kohtla-Järve kultuurikeskuses Ida-Virumaa juudi kogukonna 35. aastapäeva. Avatakse mitu temaatilist näitust ja pakutakse pidupäevatorti, üles astuvad mitmed tuntud esitajad. Sissepääs on tasuta.

Ida-Virumaa juudi kogukond on väike − umbes 50 liiget −, kuid algusest peale olnud Ida-Virumaa aktiivsemaid. Just juudid avasid piirkonnas esimese pühapäevakooli ning olid Ida-Virumaa rahvuskultuuriühenduste ümarlaua asutajate ja vähemusrahvuste kultuurifestivali "Rahvuskultuuride loomepada" algatajate seas. Sageli korraldavad nad meeldejäävaid ja värvikaid üritusi, mis on enamasti avatud kõigile huvilistele.

Kogukonna 35. aastapäeva tähistades avavad nad taas uksed ning kutsuvad kõiki soovijaid juudi kultuuri ja rahva eluoluga tutvuma ning süvenema Iisraeli ajalukku ja tänapäeva.

"Ehkki üritus toimub kesk tööpäeva, loodan, et inimesi siiski tuleb − linnas on palju pensionäre ja kellelgi on ehk vaba päev. Ootame palju külalisi ka pealinnast ja piirkonna teistest linnadest," sõnas Ida-Virumaa juudi kogukonda kolm aastakümmet juhtinud Aleksandr Dusman.

Pidu algab näituste avamisega kultuurikeskuse teisel korrusel. Iisraeli saatkond toob kohale fotonäituse "7. oktoober lisraelis", mis kajastab sündmusi pärast Hamasi rünnakut Iisraelile. Jevgeni Kapovi mobiilne fotonäitus "Ida-Virumaa juudi kogukond 35" ei kajasta üksnes sündmusi, vaid räägib ennekõike inimestest endist.

Klaasist vitriinides leiab endale koha toora sümboolika ja süžeedega dekoratiivtaldrikute näitus, mille autor on juudi kogukonna liige Svetlana Gapon. Kõige kuulsam margikoguja Samuel Golomb on kokku pannud esimese päeva ümbrikute näituse.

Juudi kultuuri päeva peaesineja on viiuldaja Mark Kovnatskiy, keda kutsutakse esinema paljudesse riikidesse. Ta on sündinud Moldovas, lõpetanud Moskva konservatooriumi ning viimased 15 aastat elanud Saksamaal. Juudi kultuuri päeva programmis astub ta üles soolokavaga, ent ka duetis Eesti laulja ja laulukirjutaja Timur Fišeliga.

Iisraeli haridusministeeriumi suunamisel Eestisse tulnud õpetaja Shlomo Voskoboinik esitab autorilaule nii heebrea, ukraina kui ka vene keeles. Kedagi ei jäta ükskõikseks ka Tallinna juudi kogukonna hoogne naisansambel. Samuti oodatakse osalema Leedu tantsuansamblit.

Külalistele pakutakse pidupäevatorti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles