Vanglateenistuse jooks viib sel aastal Tammiku platoole

Erik Gamzejev
Copy
Vanglateenistuse jooksu stardi- ja finišipaik on sel aastal Jõhvis muusikaväljakul.
Vanglateenistuse jooksu stardi- ja finišipaik on sel aastal Jõhvis muusikaväljakul. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Pühapäeval toimuval vanglateenistuse jooksul viib pikem rada osalejad Jõhvi muusikaväljakult ka Tammiku hiide ja platoole.

Viru vangla ja Ida-Virumaa spordiliidu koostöös toimuva jooksu stardi- ja finišipaik asub Jõhvi muusikaväljakul ning kavas on 4,5 km ja 8,5 km jooks, noortele mõeldud 1,4 km jooks ning laste tillujooks.

1,4 km pikkune rada kulgeb pargis. Jõhvi kultuuri- ja spordinõuniku Avo Sambla sõnul läheb rada läbi samal ajal pargis tegutseva kogukonnaallee, kus osalejad jooksjaid ergutavad ja toetavad.

Vanglateenistuse jooks

  • 9. juunil Jõhvis
  • Stardi- ja finišipaik Jõhvi muusikaväljakul
  • Tillujooksu start kell 11.45
  • 1,4 km jooksu start kell 12.10
  • 4,5 km ja 8,5 km jooksu start kell 12.30
  • Registreerimine ja lisainfo sportiv.ee

Mitmeid ergutuspunkte on plaanitud ka pikematele radadele. 4,5 km pikkune ring kulgeb läbi mikrorajooni Tammiku poole viivale teele ja keerab siis enne Ahtme linnaosa tagasi põllule. Kõige enam elamusi ootab aga neid, kes seavad end 8,5 km starti. Sambla sõnul on see teadaolevalt esimene kord, kui Jõhvis toimuva jooksuvõistluse rada viib osalejad endise Tammiku kaevanduse aheraineplatoole ja selle lähedal asuvasse Tammiku hiide. Jooksjatel ja kõndijatel tuleb seal mööda teed ja treppi tõusta ligikaudu 25 meetrit.

Avo Sambla sõnul võib 8,5 km pikkusele rajale ka julgelt matkama minna. "Ei pea jooksma. Ootame finišis kõik rajale läinud ära ja igaüks, kes selle läbi teeb, saab hea elamuse ja väärib kiitust."

Vanglateenistuse jooks, mis varem on kandnud ka Vabaduse Valvuri jooksu nime, toimub sel aastal juba neljandat korda. Sel aastal kuulub see esimest korda ka Ida-Virumaa jooksusarja ning on Narva-Jõesuu ja Kohtla-Järve järel kolmandaks etapiks.

Senine tänavune osavõturekord, 212 osalejat, tehti Narva-Jõesuus. Sambla usub, et pühapäeval saab see ületatud ning starti tuleb vähemalt 300 kõndijat ja jooksjat. Võiks tulla enamgi, aga samal päeval toimub arvukalt ka muid sündmusi. Paljud osalevad näiteks Rakveres toimuval Virumaa laulupäeval. "Teisipäeval Heino Lipu staadionil toimunud Eesti lipu jooks üllatas meeldivalt osalejate rohkusega ja näitas, et jooksuharrastus on Jõhvis tõusuteel," lausus ta.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Liis Lumiste sõnul on aga ainuüksi vanglate süsteemist tulemas jooksule hulgaliselt osalejaid, kelle seas on nii Viru vangla kui ka Tallinna ja Tartu vangla töötajaid. Stardijoonele seab end ka justiitsministeeriumi vanglate asekantsler Rait Kuuse, kes on osalenud Jõhvis eelnevatelgi jooksudel.

Viru vangla direktor Ain Anslan märkis, et vanglateenistuses peetakse oluliseks sporti ja tervislikke eluviise ning nende laiemat propageerimist. "Oleme piirkonna suur tööandja ja meie tegemiste tutvustamine ja ka vanglatöö müütide murdmine aitab suurendada kogukonna usaldust ja teisalt tuua meile vajalikku tööjõudu," lisas ta.

Stardipaigas näitavad oma oskusi ja trikke teenistuskoerad Säru ja Edu.

Jooksu järel saab osaleda Jõhvi pargis toimuva kogukonnapäeva üritustel, mille finaaliks on kell 16 algav Ott Leplandi bändi kontsert.

Osavõtutasud annetab vangla sel aastal Kiikla lastekodule.

Tagasi üles