Putkonen läinud, kes on järgmine?

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusminister Mailis Reps on öelnud, et riigigümnaasiumi rajamise tagasipööramiseks on praegu juba hilja, sest sellekohased otsused tehti 6-7 aastat tagasi ning maja ehitamine käib.
Haridus- ja teadusminister Mailis Reps on öelnud, et riigigümnaasiumi rajamise tagasipööramiseks on praegu juba hilja, sest sellekohased otsused tehti 6-7 aastat tagasi ning maja ehitamine käib. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve riigigümnaasiumile uue direktori leidmine kujuneb ilmselt parajaks peavaluks. Kes julgeb hüpata juba teel olevale rongile, mis peaks jõudma lõppjaama tänavu 1. septembril, arvestades, et osa reisijaid on uue rongi suhtes kriitilised?

Kolmapäeva õhtul ameti mahapanemisest teatanud Irina Putkoneni samm oli Kohtla-Järve eesti kogukonnale oodatud, aga nüüd loodetakse, et uue kooli peataolek ei jää kauaks kestma.

Aidatakse otsida

Juba jaanuari algul toimunud koosolekul, kus osalesid peamiselt Järve gümnaasiumi lastevanemad, vilistlased ja õpetajad, kõlas üleskutse korraldada riigigümnaasiumi direktori leidmiseks uus konkurss. Kriitikud selgitasid, et kohtumistel Irina Putkoneniga polevat saadud selgust ei uue kooli visioonis ega selles, kuidas seal tagatakse eestikeelne ja -meelne haridus, mistõttu noored ei soovi massiliselt riigigümnaasiumisse minna. 

Koosoleku kokku kutsunud Järve gümnaasiumi vanemate kogu esimehe Mare Roosilehe hinnangul peaks uueks direktoriks saama kogukonnas tuntud ja usaldusväärne inimene. "Ta peaks õppima tehtud vigadest ja tegema endale kiiresti selgeks, kuidas tagada riigigümnaasiumis eestikeelsus ja -meelsus. Sest inimesed ikka ütlevad, et kuna segadust on nii palju, otsitakse gümnaasiumihariduse omandamiseks teisi võimalusi." 

Roosileht lisas, et kui haridus- ja teadusministeerium kuulutab välja konkursi, hakatakse aktiivselt osalema direktori otsingul. Ise ta direktoriks kandideerida ei soovi. 

"Kõik muudkui pakuvad, et kandideeri ise, aga mul on ka Virumaa kolledži ees oma kohustused," ütles kolledži arendusdirektorina töötav Roosileht. "Küll aga oleme koos kolleegidega valmis panustama, et aidata leida uus juht ja toetada teda. Esimene asi, mida uuel direktoril teha tuleb, on rahustada maha kõik huvigrupid, tulla välja kindla visiooniga ja moodustada tugev meeskond, kellega kiiresti tegutsema hakata." 

Ühtegi nime ei olnud Roosileht veel valmis välja ütlema. "Hakkame suhtlema ja otsima, aga enne tahaks inimeste endiga kohtuda."

Irina Putkonen selgitas lahkumist isiklike põhjustega

Foto: Matti Kämärä

Läinud kevadel tulevase Kohtla-Järve riigigümnaasiumi direktoriks valitud Irina Putkonen [pildil], kelle suhtes tekkis tugev vastuseis kohaliku eesti kogukonna seas, teatas ametist lahkumisest kolmapäeva õhtul. 

Tänas toetajaid 

Putkonen saatis haridus- ja teadusministeeriumile ning koostööpartneritele pöördumise, milles andis teada, et lahkub ametist isiklikel põhjustel. "Olen tänulik oma toetajatele haridus- ja teadusministeeriumist, kes andsid võimaluse panustada uue kooli loomisesse," kirjutas ta.

Putkonen valiti riigigümnaasiumi juhiks kaheksa kandidaadi seast; varem töötas ta Kohtla-Järve slaavi põhikooli direktorina. 

Haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Tarmu Kurm ütles, et Putkoneni lahkumisavaldusele järgnevad traditsioonilised sammud. "Esiteks räägitakse läbi, kes täidab direktori kohuseid, seejärel kuulutatakse välja konkurss. Persoonides pole praegu kokku lepitud − üks samm korraga."

Järve gümnaasiumi hoolekogu esimees Eduard Odinets arvas, et tõenäoliselt oli Putkonenil parem alguses tagasi astuda kui kannatada edasisi rünnakuid. "Arvestades, et ta oli haiguslehel, siis märgid tagasiastumisest olid olemas. Viimati rääkisime teisipäeval. Ta otse ei öelnud, aga hääles oli tunda väsimust ja nördimust."

Linn mures 

1. veebruaril toimub hoolekogu erakorraline koosolek, kuhu oli kutsutud ka Putkonen. "Soovime seal läbi arutada ja esitada oma visiooni, milline võiks meie arvates olla riigigümnaasium. Saame seda omavahel ikka arutada ning esitada oma ettepanekud uuele direktorile ja ministeeriumile," märkis Odinets.

Jõhvi gümnaasiumi direktor Tatjana Ait ütles, et mõistab inimlikult Irina Putkoneni otsust, kuna kogukonna vastuseis oli väga tugev. "Uut direktorit ootab aga väga suur väljakutse, sest kooli avamiseni on jäänud mõned kuud."

Kohtla-Järve abilinnapea Niina Aleksejeva ütles samuti, et Putkoneni otsus oli mõistetav. "Kui on probleem tervisega, siis tuleb valida, kas tervis või karjäär. Oleme loomulikult mures, sest riigigümnaasiumi avamiseni on vähe aega ja kool on ilma direktorita. Loodan, et ministeerium leiab olukorrale lahenduse. Kui küsitakse meie arvamust, siis mõtleme ja aitame leida kellegi meie kogukonnast."

Kohtla-Järve riigigümnaasium, kus ühe katuse all asuvad õppima nii vene kui eesti õppekeelega põhikoolide lõpetajad, peaks uksed avama 1. septembril. Gümnaasiumisse on kavandatud 300 õppekohta. 

Mitte julge, vaid hulljulge 

Ida-Virumaa koolijuhtide ühenduse juhatuse liige, Kiviõli 1. keskkooli direktor Heidi Uustalu arvas, et uus direktor ei pea tingimata tulema praeguste maakonna koolijuhtide seast.

"Ma ei arva, et inimesed on otsas," soovitas ta vaadata laiemalt, näiteks programmi "Noored kooli" maailmaparandajatest vilistlaste poole, kuna programmis tegeldakse põhjalikult ka juhtimisoskuste arendamisega.

Uustalu möönis, et tegu peab siiski olema mitte üksnes julge, vaid hulljulge inimesega, sest lisaks riigigümnaasiumi loomist saatvale vastuseisule on ka ajaline press.

Kiviõlis läks eesti ja vene põhikooli lõpetajate ühte gümnaasiumi kokkutoomine rahulikult. "See ei tekitanud ülestõusu ega kaklust kogukonnas. Proportsioonid on muidugi ka teised. Mitte et kõik superhästi sujuks, aga üldiselt suudavad eesti ja vene noored koos õppida. Sellist hirmu nagu Kohtla-Järvel meil ei olnud. Kuna eesti kogukond Kohtla-Järvel pole saanud oma küsimustele vastuseid, siis hirm püsib," rääkis Uustalu.

Erinevalt Kiviõli 1. keskkoolist oleksid Kohtla-Järve riigigümnaasiumis eestlased tugevas vähemuses.

"Kohtla-Järve vähesed eestlased upuksid massi, kui ei tehta midagi spetsiifilist, et luua eestikeelne ja -meelne keskkond eestlastele ning muulastele, kes seda ihkavad," kommenteeris Järve gümnaasiumi vilistlane Ulvi Vilumets, kes juhib Jõhvi gümnaasiumis eesti keele teise keelena õppetooli. 

Vilumets arvas, et Putkonen tegi ametist lahkudes õigesti, aga sellegipoolest on olukord keeruline. "Ma ei teagi, kes julgeks konkursile oma dokumendid esitada?"

Kas Vilumets ise julgeks?

"Esimesel konkursil ma osalesin. Põhimõtte pärast, kuigi teadsin, et lootust pole. Olen piisavalt kaua Kohtla-Järve haridussüsteemis töötanud [Vilumets oli aastaid Järve vene gümnaasiumi õppealajuhataja − toim.] ja teadsin, et ma pole linnavõimude lemmik ning nende toetust ei saa. Olin kindel, et linn tahab endale meelepärast direktorit, et kandidaat on ette kokku lepitud ning ühelgi teisel võimalust pole," rääkis Vilumets, kes ei pääsenud edasi isegi vestlusvooru.

Kas ta oleks valmis minema uuele katsele? "Ma ei tea, kui palju olukord on muutunud. Ministeeriumis on sama erakonna esindajad. Kahjuks ei suuda ministeeriumis keegi aru saada, mis toimub Kohtla-Järve väheste eestlaste hinges ning millega nad rahul ei ole. Aga mul pole kindlasti ükskõik − tahan koolile parimat."

Mõlema kogukonna austus

Veera Sibrik, kes juhtis aastaid Järve vene gümnaasiumi ja on praegu Mäetaguse kooli direktor, elab samuti uue kooli loomisele kaasa.

"Loomulikult jälgin, mis Kohtla-Järve hariduses toimub, aga ma ei ole sellele mõelnud, et ise kandideerida. Inimest, kes seisab riigigümnaasiumi ees, peab Kohtla-Järvel austama nii eesti kui vene kogukond. Saan aru Järve gümnaasiumi koolipere murest ja kujutan ette, mida võivad mõelda vene õpilased − kas nad oleksid valmis 100 protsenti eestikeelsesse gümnaasiumisse minema? See on olukord, kus kõikidel on õigus."

Sibrik peab edukaks tandemit, kus direktor oleks visionäär ja õppejuht mesilane. "Aga kõige keerulisem on just õpetajatega − kust võtta näiteks pädevaid füüsikuid? Ja eelkõige peab olema uude kooli usk. Kui kellelgi seda ei ole, ei tule asjast midagi välja." 

Mitu korda on Järve gümnaasiumi direktorile Anne Endjärvele tehtud viimastel päevadel ettepanek kandideerida riigigümnaasiumi etteotsa? "Ikka on. Aga ma olen juba ükskord vastanud, et ei kandideeri." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles