Teisipäeva õhtul vallutavad Maidla noortekeskuse idamaised lõhnad ja maitsed, sest köögis toimetavad naised, kes on tulnud Eestisse sõjapakku Süüriast.
Kahel rahvusvahelise kaitse saanud süürlannal Alaal ja Shereenil on abiks nooruke jordaanlanna Esraa, kes tuli Eestisse nelja kuu eest, aga mitte sõja eest põgenedes, vaid oma õele järgnedes. Tema õe pere peab Tallinnas restorani ning Esraa õpib praegu korraga nii eesti kui inglise keelt.
Alaa ja Shereen on Eestis elanud juba üle kahe aasta, aga kõik kolm püüavad võõral maal koduneda ning toitude õpitoad on üks võimalus kohalikega jutu peale saada.
Aeglane toit
Alustame hummuse valmistamisest. Arutame, et Lähis-Idas ja Araabiamaades populaarne hummus on Eesti toidulaual tõusev trend ja seda saab ka tavapoodidest, aga huvitav on mekkida just värskelt valmistatud kikerhernepastat.
Kuna Shereen on kodus eeltöö ära teinud, kikerherneid öö otsa leotanud ja neid keetnud, ei võta kohapeal pasta valmis mikserdamine palju aega. Keedetud ja jahutatud kikerhernestele lisab ta vett, küüslauku, sidrunimahla, seesamipastat, oliiviõli, soola-pipart ja jahvatatud köömneid.
Võõrapäraste toitude austaja Kersti räägib, et saabus eelmisel õhtul Egiptuse reisilt ning sõi sealgi hummust. Süüria naiste valmistatu on aga tema kinnitusel hoopis teine tase. "Seal oli ka okei, aga tänane on väga maitsekas ja tõstis lati kõrgemale."
Sama käib falafelide ehk kikerhernestest valmistatud pätsikeste kohta, mida Lähis-Ida trio on valmistanud sama päeva lõunaajal koos Maidla lastega. Õnneks sellisel hulgal, et jätkub maitsmiseks täiskasvanutegi õpituppa.