Kiviõli linnapeaks sai Nikolai Vojeikin

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Vojeikin oli 18 aastat Harju maavalitsuse sisejulgeolekunõunik ja alates 2010. aastast kuni mullu novembrini  töötas Maardu linnavalitsuses − viimase aasta linnapeana.
Nikolai Vojeikin oli 18 aastat Harju maavalitsuse sisejulgeolekunõunik ja alates 2010. aastast kuni mullu novembrini töötas Maardu linnavalitsuses − viimase aasta linnapeana. Foto: Põhjarannik

Kiviõli volikogu valis eelmisel neljapäeval uueks linnapeaks Nikolai Vojeikini, kes eelmise aasta novembris astus tagasi Maardu linnapea kohalt.

Volikogu 17 liikmest hääletas Vojeikini poolt 11, üks oli vastu ja viis lasid urni rikutud sedeli.

Keskfraktsioon läks lõhki

Suhtumine uude linnapeasse ajas lõhki Kiviõli volikogus 9 kohaga enamuses oleva Keskerakonna fraktsiooni. Volikogu aseesimees Janek Eskor tunnistas, et Vojeikini saamisesse linnapeaks ei suhtunud kõik fraktsiooni liikmed sugugi üksmeelselt. "Erimeelsustest hoolimata otsustasime siiski enne istungit, et hääletame kõik ühtemoodi," sõnas Eskor.

Hääletustulemus näitas, et sellest kokkuleppest ei pidanud kõik fraktsiooni liikmed kinni, sest vastasel korral pidanuks Vojeikin saama rohkem kui 11 häält. "Hääletamine oli salajane − ma ei tea, kuidas tegelikult hääletati," märkis Eskor.

Küll aga kinnitas reformierakondlastest koosneva ja volikogus kolme saadikuga esindatud  valimisliidu Kodukant liider, kunagine Kiviõli linnapea ja praegune Toila vallavanem Tiit Kuusmik, et nende liit toetas Vojeikinit. "Kõikvõimalikest puudustest hoolimata oli ta nii-öelda küps kandidaat − omavalitsustöö kogemusega inimene, kes on valmis kohe tööle asuma," põhjendas ta Vojeikini  toetamist.

Kuusmiku sõnul toetasid Vojeikinit ka Kiviõli Keemiatööstuse moodustatud valimisliidu kaks saadikut. "Ilmselge on, et osale Keskfraktsioonist ei olnud ta aga vastuvõetav," tõdes ta.

Kiviõli linnapea kabinet jäi tühjaks märtsi lõpus, kui senine keskerakondlasest meer, äsjastel valimistel 677 häält kogunud Dmitri  Dmitrijev siirdus Yana Toomi asendusliikmena riigikogusse.

Tookord rääkis Dmitrijev, et loodab mantlipärija leida Kiviõli või selle lähipiirkonna inimeste seast. Dmitrijev, kes on jätkuvalt Keskerakonna Kiviõli osakonna esimees, tunnistas eile, et Vojeikin pole see inimene, keda tema oleks soovinud näha linnapea ametis.

"Pakkusin volikogu liikmetele eelnevatel nädalatel kolm-neli kandidaati, aga kahjuks need enamikule ei sobinud. Polnud mõtet hakata tsirkust tegema ja istungil nendega välja tulla, kui oli näha, et samal ajal oli otsus Vojeikini kasuks juba sündinud," sõnas Dmitrijev, märkides, et tema kandidaatide ringis olid näiteks linnavalitsuse liige Vello Smirnov, volikogu eelarvekomisjoni esimees Svetlana Kuzmina, endine riigikogu liige ja Narva linnapea Eldar Efendijev ja endine Kiviõli Keemiatööstuse haldusjuht ja linnavalitsuse liige Raivo Lott.

Kuigi Vojeikini küsimus lõi keskfraktsiooni kahte leeri, ei tähenda see ei Eskori ega Dmitrijevi sõnul põhimõttelisi muudatusi Kiviõli võimuleeris. "Enne kui midagi muutma asuda, ootame ära, kuidas Vojeikin ennast tõestab," sõnas Dmitrijev.

Vojeikin ei saanud poolthääli ka Isamaa ja Res Publica Liidu kolmelt saadikult. Kaja Kreismani sõnul ei jäänud Vojeikinist muljet kui inimesest, kes suudaks Kiviõlisse tuua värskeid tuuli ja teha vajalikke muutusi. "Küll tuli hääletusega välja, et volikogus on jõujooned mõnevõrra muutunud, ja eks linnavalitsuse moodustamine peaks täpsemalt näitama, milliseks uus võimuliit kujuneb," sõnas ta.

Tiit Kuusmiku sõnul ootab nende valimisliit volikogus enamuses olevalt keskfraktsioonilt konkreetseid ettepanekuid koostööks. "Mõistlik oleks ilmselt teha ka koalitsioonileping, kus linna elu põhimõttelised küsimused kokku  lepitakse," viitas Kuusmik Reformierakonna ja Keskerakonna võimaliku koalitsiooni sünnile Kiviõlis.

Astub Keskerakonda

Varem Reformierakonda ja Eestimaa Ühendatud Rahvaparteisse kuulunud 65aastane Nikolai Vojeikin kinnitas eile, et kavatseb lähiajal astuda Keskerakonda. "Kuna see erakond mind Kiviõli linnapeaks kutsus, siis on minu poolt korrektne ka nendega liituda,"  sõnas ta eile, märkides, et ei oska veel öelda, keda ta linnavalitsuse liikmeteks pakub ja kas senises koosseisus tuleb muudatusi. "Nendes küsimustes seisavad  läbirääkimised  ees."

Oma põhiülesandeks pidas uus linnapea peatada Kiviõli linna elanike arvu vähenemine. "See on kukkunud juba alla kuue tuhande. Esmatähtis on asuda parandama linna elukeskkonda," sõnas ta, nimetades muu hulgas Keskväljaku renoveerimist ning promenaadi ja staadioni rajamist, aga ka linna haljasalade ja parkide korrastamist ning seiklusturismikeskuse toetamist.

65aastane Vojeikin loobus üllatuslikult eelmise aasta novembris omal soovil Maardu linnapea ametist, kus ta oli jõudnud olla aasta. Varem oli ta Georgi Bõstrovi juhtimisel töötanud linnavalitsuses abilinnapea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles