Esimene kohtulik hinnang

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Oli 24. november 2009, kui Kohtla-Järve linnavalitsus kihas kapo töötajatest, kes tegid hallis majas läbiotsimisi ning vestlesid sealsete töötajatega. Samal päeval peeti 48 tunniks kinni linnapea Jevgeni Solovjov. Vaid napilt kolm nädalat oli möödas sellest, kui Solovjov oli järjekordselt volikogus linnapeaks valitud.

"Arvan, et kohtusse jõuab see asi kindlasti. See, et riigihanked on ebaseaduslikult toime pandud, on minu meelest küll tõendatud. Juba esimesed ülekuulamised on andnud meile päris huvitavat informatsiooni," ütles toonane Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Dilaila Nahkur-Tammiksaar.

Kohtusse see asi jõudiski, ent alles peaaegu kolm aastat hiljem ning esimese lahendini rohkem kui kuus aastat pärast kriminaalasja alustamist.

Asi venis ning algusest peale oli levimas skeptilisi hääli, et küllap see kriminaalasi lörri jookseb, kui see nii vaevaliselt liigub. Pärast eilse kohtuotsuse kuulutamist võib asja tõlgendada mitmeti. Süüdistuse alt pääses üks kriminaalasja peategelasi Nikolai Ossipenko − põhjuseks kehv tervis. Teisalt aga leidis kohus, et linnajuhtide Solovjovi ja Kollo süü on tõendatud, ning määras neile üsna karmid karistused. Muidugi pole see kohtulugu kaugeltki lõppenud ja ilmselt jõuab ka riigikohtuni. Ent esimene hinnang sõltumatu kohtuvõimu poolt Kohtla-Järvel aastaid varjamatult toimunud skeemidele on lõpuks antud. Siit tekib küsimus, kas Kohtla-Järvel võimul olijad suudavad teha adekvaatseid järeldusi või on see ajend tulevikus seniseid skeeme veelgi peenemaks lihvida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles