Jõhvis vahetus võim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Surva asemel valiti eile Jõhvi volikogus uueks vallavanemaks endine Narva linnapea ja kunagine Ida-Viru maasekretär Eduard East.
Aivar Surva asemel valiti eile Jõhvi volikogus uueks vallavanemaks endine Narva linnapea ja kunagine Ida-Viru maasekretär Eduard East. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi volikogu tagandas eile ametist kogu valla senise juhtkonna ning pani vallavanema ametisse senise reformierakondlasest Aivar Surva asemel endise Narva linnapea, keskerakondlasest Eduard Easti. Volikogu esimeheks sai Teet Enok.

Istungi algul teatas volikogu esimees Niina Neglason, et tema volikogu istungit tervislikel põhjustel juhtida ei saa. Kuna istungi algul puudusid saalist ka volikogu aseesimees Kaarel Pürg ning volikogu vanimad liikmed Endel Paap ja Elle Seliverstova, pidi juhtimise üle võtma saalis olnud kõige vanem liige Tamara Põlevina.

Umbusaldused järgemööda

Kui jõuti umbusaldamise avaldamise punktideni, võeti kõigepealt maha vallavanem Aivar Surva, kellele heideti Teet Enoki suu läbi ette, et vallavalitsus on eiranud revisjonikomisjoni päringuid ja majandusaasta aruande projektis on tehtud vigu. Seejärel umbusaldati volikogu aseesimeest Kaarel Pürgi. Viimase asemele valiti nüüd juba endisest opositsioonist Eduard Rae, kelle kuutasu võrdsustati volikogu lihtliikme tasuga − senise 450 euro asemel hakkab ta saama 130 eurot.

Niina Neglason tagandati nii sotsiaalkomisjoni kui ka volikogu esimehe kohalt ja volikogu uueks esimeheks sai Teet Enok. Maha võeti ka vallavalitsuse liige hariduse, kultuuri ja spordi alal Tiina Kullamä, kes esitas aga ise enne istungit tagasiastumispalve.

Keset volikogu istungit jõudis saali endine Narva linnapea Eduard East − Jõhvi uue võimuliidu vallavanema kandidaat. Salajasel hääletamisel sai ta 11 poolthäält taas vallavanema kandidaadiks pandud Surva 9 vastu.

East esitas ka enda programmilised seisukohad oma plaanide kohta, mis küll midagi konkreetset ei öelnud, lubades toetada ettevõtlust, lastega peresid, eakaid ja noori, samuti tegelda turismi, töökohtade loomise, siseturvalisuse arendamise ning kortermajade fassaadide korrastamisega.

Easti sõnul kavatseb ta esmajärjekorras kokku panna tegusa vallavalitsuse, et pooleliolevate projektidega saaks kiiresti edasi minna. "Tulin siia, et teha midagi head, arendavat ning jätta jälg valla ellu," sõnas ta.

Ta ei soovinud eile avalikustada uue vallavalitsuse liikmete nimesid, kuna nendega on veel läbirääkimised pooleli ning samuti käivad veel vaidlused uue vallavalitsuse struktuuri üle.

East ütles Põhjarannikule, et kaalus pikalt talle fraktsiooni K.Õ.V.A tehtud ettepanekut asuda vallavanema kohale, sest andis endale aru, et ametiaeg ei ole pikk, kuna järgmised kohalikud valimised on juba tuleva aasta oktoobris. Küsimusele, miks ta enne eilset volikogu istungit rohkem kui nädal aega telefonikõnedele ei vastanud, vastas East, et tema telefon oli rikkis ja ta kasutab teist aparaati. Siiski keeldus ta ütlemast, millal talle tehti ettepanek vallavanema koht vastu võtta.

Vallavalitsuse liikme lahkumisavaldus

Uus volikogu esimees Teet Enok ütles, et kavatseb oma ametis olla aus ja õiglane ning reageerida vallavolikogu liikmete kirjadele, samuti konsulteerida rohkem vallavalitsuse juristidega eelnõude üle.

Eile esitas lahkumisavalduse ka vallavalitsuse liige majanduse alal Urmas Aunap, kes on varem öelnud, et umbusaldus vallavanemale tähendab, et umbusaldust avaldatakse ka talle, mistõttu ta ei näe võimalust jätkata.

Sergei Andrejev ütles, et usub, et uus vallavalitsus on valmis rohkem läbi rääkima kõigi volikogu jõududega ning otsuseid põhjalikumalt kaaluma.

Jõhvi uus vallavalitsus loodetakse kinnitada juba järgmise nädala kolmapäeval toimuval vallavolikogu istungil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles