Luna-Aleksandra Lagoda püstitas võimsa noorterekordi

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kõigest 13aastane Kohtla-Järve koolitüdruk Luna-Aleksandra Lagoda ületas 3000 meetri jooksus kuni 16aastaste tütarlaste Eesti siserekordi, mis oli püsinud ligemale 34 aastat. 

Eelmisel suvel komeedina Eesti jooksuhuviliste tähelepanu võitnud ja isegi naiste konkurentsis paremate hulka jõudnud tütarlaps läbis eelmisel nädalal Tartus 3000 meetrit ajaga 10.22,13 ning ületas senise tippmargi 6,5 sekundiga. Tähelepanuväärne, et 1984. aastast püsinud rekordi jooksis Svetlana Košeleva (kandis tollal perekonnanime Koort), kes on Ida-Virumaa kuulsa jooksumehe Vjatšeslav Košelevi abikaasa ja tegutseb praegu Sillamäel kergejõustikutreenerina.

Tartu meistrivõistlustel osalenud Lagodast suutsid samal alal kiiremad olla vaid kaks noormeest, kes olid aga temast üle kolme aasta vanemad. Oma mullust tippaega 3000 meetri jooksus parandas ta rohkem kui 40 sekundiga.

Juhendab Eesti tipptreener

Mullu Kohtla-Järve kergejõustikuklubis Mitš Vladimir Tšuvakini juures treeninud Luna-Aleksandra ja ka tema kaks aastat noorem vend Timur-Daniel liitusid läinud sügisel Tartu ülikooli akadeemilise spordiklubiga. Seal juhendab neid Eesti viimaste aastakümnete tunnustatumaid jooksutreenereid Harry Lemberg, kelle õpilastes seas on nii EMi maratonihõbe Pavel Loskutov kui ka kolmikõed Luiged.

Lemberg ütles Põhjarannikule, et Luna-Aleksandra äsja joostud noorterekord ei olnud talle eelmiste treeningute põhjal sugugi üllatav. "Ta alustas jooksu esimestel ringidel plaanitust kiiremini, kuid suutis tempot hoida ja püsis heas rütmis kuni finišini," sõnas ta.

Lembergi sõnul äratavad nii noore jooksutüdruku ajad Eestis põhjendatult suurt tähelepanu, kuid temasuguse talendi puhul on põhjust vaadata ka seda, kuidas jooksevad temaealised välismaal. "Ta on kahtlemata väga andekas. Tähtis on edasi liikuda samm-sammult − treenida eakohaste koormustega, et sära püsiks silmis," rääkis ta.

Oluline on kiiruse arendamine

Üheks võtmeteguriks peab Lemberg maksimaalse kiiruse väljaarendamist. "Tema eas on seda kõige efektiivsem teha. Täiskasvanuna saab küll arendada kõvasti vastupidavust, aga seda kiiruslikku taset, mis noorena saavutatud, on keeruline tõsta," täheldas ta, selgitades, miks ta peab oluliseks, et peale pikemate maade kuuluksid võistluskavva ka 600 või 800 meetri jooksud.

Kuna Lagodate pere elab Kohtla-Järvel, aga Lemberg Tartus, siis käib juhendamine enamiku aja distantsilt. Lemberg koostab treeningplaanid, mida siis Luna-Aleksandra täidab. Lembergi sõnul on tal seejuures Kohtla-Järvel treeningplaanide täitmisel abiks olnud ka Eesti paremate pikamaajooksjate hulka kuuluv Dmitri Aristov. "Suhtleme peaaegu iga päev ja arutame tehtut," sõnas Lemberg, kes korraldas Tartus ka lühikese treeninglaagri ja viis noore jooksutalendi spordiarsti uuringutele.

Käesoleva nädala lõpus peaks Luna-Aleksandra startima Eesti klubide karikavõistlustel tüdrukute 2000 meetri jooksus, kus võib taas oodata tipptulemust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles