JUHTKIRI: Närvilisus koalitsioonis

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Järgmiste riigikogu valimisteni on jäänud veidi rohkem kui aasta, kuid juba praegu annab see valitsuskoalitsioonis tunda. Eriti on närvilisust märgata koalitsiooni väiksemate liitlaste − sotside ja IRLi leeris.

Alles see oli, kui sotside juht Jevgeni Ossinovski veeretas vastutuse vildaka tulumaksureformi eest IRLi kaela, rääkides ERRile antud intervjuus, et nemad tahtsid teisiti, kuid IRL polnud nõus ning nii sündiski palju segadust ja küsimusi tekitanud maksureform.

IRL omakorda on andnud tuld aktsiisipoliitika pihta. Teatavasti on hüppelised aktsiisitõusud olnud eelkõige sotside algatus. Nüüd, kui Lätti siirduvad alkoturistide hordid on saanud juba tegelasteks rahvafolklooris, mis valitsust naeruvääristab, ning kümned ja kümned miljonid on jäänud maksutõusude tõttu eelarvesse laekumata, püüab IRL teha sellest endale ratsut, mille seljas vastutuse eest minema kapata. Eile teataski erakond, et toetab tulevaks aastaks plaanitud alkoholiaktsiisi 10protsendilise tõusu tühistamist.

Tundub, et mida aeg edasi, seda rohkem satub valitsus surve alla oma eelmise aasta tarmukate ja läbimõtlemata otsuste pärast. Ja kuigi Ossinovski väitel usub ta, et see valitsus suudab järgmiste valimisteni koos püsida, võib populaarsuse jätkuv langus suurendada koalitsiooni ebakindlust. Näha on, et valitsus on aina rohkem hädas oma poliitika selgitamisega ühiskonnale. See omakorda tekitab riski, et valimiseelses sabistamises tullakse välja mingite populistlike rumalustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles