Millisest infost Jõhvis puudu on?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hulda Lepisk. 
ERAKOGU
Hulda Lepisk. ERAKOGU Foto: Põhjarannik

Jõhvi elanikud said eelmisel nädalal järjekordse rõõmsa uudise: Jõhvi Teataja hakkab uue toimetajaga ilmuma kaks korda kuus. Ja ilmub tasuta vallaelanike postkasti. Kas nüüd on kummutatud väide, et tasuta on ainult hiirele juust hiirelõksus?

Vallavanem lubas, et uue ilmumissagedusega väljaandele tehtavad kulutused peaaegu ei suurene. Jõhvi maksumaksjale − seega lehe eest tasujale − olekski parema kommunikatsiooni huvides tuua kohe ära võrdlus: kulud 2017. aastal ja eelarvereal kavandatav number 2019. aastaks. Oleks kohe selge pilt, kas "peaaegu" tähendab 5 või 10 või märksa rohkem protsent.

Tasuta on ainult hiirele juust hiirelõksus.

Aastatel 2003-2004 Jõhvi Teatajat teinud inimesena olen siiralt imestunud, nagu ei mahuks kõik Jõhvis toimuv lehte. Mahtus. Ruumi jäi piltidele ning isegi olulistest inimestest kirjutamisele. Sellest lähtudes tahaksingi anda uuele toimetajale mõned nõuanded.

Iga lehenumbrit võiks alustada teatamisega, et vallavanem on Martin Repinski ja volikogu esimees Eduard East. Võim püsib, rahvas rahul ja rõõmus. Pilte lisada pole tarvis, sest eelmistest valimisreklaamidest, selleaegsetest ja praegustest arvukatest-arvututest kohtumistest on kõigil nende näod vist igavesti silme ees. Ilmuvad isegi unenägudesse.

Siis võibki edasi asuda sõnumeid kirjutama. Et võim püsib, võib sõnumeid ja uudiseid rahulikult kirjutada vastavate nõuete kohaselt, olulist edasi andes, mainimata igas kirjatükis kaks-kolm korda vallavanema nime. Ruumi kokkuhoid missugune!

Järgmisena võiks üle vaadata pildid. Kriitiliselt: kas ja mida pilt sõnumile juurde annab. Näiteks septembrinumbristki leiaks ruumi kokkuhoiu kohti piisavalt. Saime teada, et edaspidi hakatakse korraldama erisuguseid ümarlaudu. Jälle tore mõte, kui teha neist vallalehte maksimaalselt viie-kuuelauseline kokkuvõte. Pilt pole oluline, oluline on ümarlaua väljund. Kui mõni üldsusele tundmatu inimene tuleb välja briljantse mõttega, siis võiks teda küll väikese pildi kaudu tutvustada.

Samas on vallalehes vahel puudu tõeliselt vajalikku infot. Näiteks oleks võinud septembri lehes olla teade, et toimub valla eakate päev, millal ja kus, kas tasuline või tasuta, kust pileteid saab ning kes esinevad. Et üritus toimus, siis keegi siiski teadis ka vallalehes teadet avaldamata.

Ka eakate pidupäeva läbiviimisel oleks võinud vallavalitsus võtta pakkumisi erisugustelt korraldajatelt ja siis selgitada, mille põhjal valiti just see või teine.

Nüüd saab seda viga osaliselt parandada ainult sellega, et avaldada ürituse kulude aruanne. Maksumaksja raha ju!

Vägagi jääb selline tunne, et eelmine vallavanem hoidis rahakotti kõvasti kinni ning vaatas (kas nüüd just õunte pealt, nagu Toots Kiirele poisslapse nime, aga ikkagi!), mille peale see lahti teha. Praegune vallavanem hoiab rahakotti avatult pea kohal ja sealt selle sisu laiali pudeneb; kes lähemal, püüab rohkem kinni.

Õhus on laenu võtmise mõtted. Kui pere võtab laenu, mõtleb ta hoolikalt, kas see on tõesti hädavajalik, mille jaoks ning millised oleksid peresisesed kokkuhoiuvõimalused. Seda peaks tegema ka vald ja vaatama, et vallavanem laenuraha kotti pistes seda jälle lahti ei unustaks ning pea kohale ei tõstaks.

Kommunikatsiooni seisukohalt oleks inimestel huvitav ka teada, missugune seltskond Jõhvi hooldekeskuse endisele juhile Messurme Pissarevale ebaõiglaselt vallandamise raha valla kassasse kompenseerib, kuhu kavatsetakse kulutada riigilt rohkem tagasi saadud tulumaksutagastus 200 000 eurot, missugused konkreetsed momendid spordikooli direktori ametikohale kandideerimisel andsid eelise just Jevgeni Fedorenkole ja muu. Inimene küsib, vallavalitsus vastab. See ongi kommunikatsioon, mida saab parandada, nagu tahab ka vallavanem. Sellised detailsed selgitused võiksid olla operatiivselt kirjas valla kodulehel internetis.

Üks soovitus ka edaspidiseks. Jõhvi pargi uuendamise kavas on kuuldavasti ka vabaõhulava. Võiks varakult välja kuulutada konkursi, leidmaks organisatsiooni, kes pakuks välja kava, mida seal tegema võiks hakata. Oluline oleks seejuures tasuvusuuring. Ainult jaanipäevapidustusteks selle ehitamine oleks jälle raha tuulde loopimine.

Jään põnevusega esimest uut moodi lehenumbrit ootama. Kui seal hakkavad pidevalt ilmuma ka objektiivsed aruanded valijatele-maksumaksjatele, siis võib isegi kaks infolehte kuus normaalne olla. Kui mitte, siis jääb üheski ruumi üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles