Ettevaatust, riigihange!

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kes jõuaks esimese hooga meelde tuletada kõiki neid riigihankeid, mis nendega seotud isikutele kriminaalasju kaela on toonud. Juba meie maakonnas on ainuüksi omavalitsusjuhtide seas neid üksjagu.

Nüüd on lugu hangete jõudmisega politseisse tabamas ka koolijuhte. Tänavu kevadel alustati menetlust Ida-Viru kutseõppekeskuse direktori Arthur Sepperni tegevuse uurimiseks, nüüd pidi kaks ööpäeva arestikambris veetma Kiviõli vene gümnaasiumi direktor Arne Piirimägi.

See, et erisuguste hangete ümber selline politsei aktiivne sagimine toimub, on iseenesest üsna loogiline. Mängus on korralikud summad, võitja on tavaliselt üks, kaotajaid enamjaolt rohkem. Aga kaotajaks ei taha jääda keegi. Nii kasutataksegi ära kõik võimalused seaduses näpuga järge ajades ja aina paremaid juriste palgates.

Loodame, et need juhtumid, millest avalikkus on teada saanud, leiavad lõpuks õiglase lahenduse ning politsei suudab tõe välja selgitada. Ent inimesed, kelle tegevust hangetega seoses on uuritud, räägivad üha sagedamini, et ei julge enam ise midagi otsustada, see omakorda paneb aga plaanid venima.

Osa hankeid korraldavate asutuste juhte ongi juba aru saanud sellest, et hangetega tegelegu juristid. Firmad ju lasevad hankeotsuseid juristidel analüüsida, leidmaks võimalikke möödalaskmisi tulemuste vaidlustamiseks. Elu ise näitab, et see valdkond vajab juriidiliselt eriti steriilset asjaajamist ka hanke läbiviija poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles