Korralik muru annab kodule hooldatud näo

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui niitmist vajav pind ületab kaks tuhat ruutmeetrit, tasub niiduki kõrvale traktor soetada.
Kui niitmist vajav pind ületab kaks tuhat ruutmeetrit, tasub niiduki kõrvale traktor soetada. Foto: Matti Kämärä

Korralik muruhooldus nõuab niiduki kõrvale kindlasti ka trimmerit ning et rohuvaip tõeliselt kena välja näeks, kuluks ära veel muruõhutaja, mis üksiti sambla kokku korjab. 

"Enamik ostjaid on korraliku kodutöö teinud ja teavad siis tulles üsna täpselt, mida nad tahavad," räägib OÜ Baseilo Jõhvi tehnikakaupluse juhataja Andrus Tärno. "Kui tuleb mõni, kel oma ettekujutust pole, küsin kõigepealt, millise muruga on tegemist - kas on hooldatud või alles külvatud muru -, kui suur pind niitmist vajab. Näiteks kui on tegemist äsja ostetud vana talumajaga, siis kallima hinnaklassi niidukit ei soovita - tundmatu ja käest ära lastud muru puhul ei tea ju, milliseid üllatusi seal võib peituda. Kindlasti on sel juhul eriti oluline võimalus niiduki kõrgust reguleerida. See võimalus on küll kõikidel niidukitel olemas, aga tehniline lahendus on erinev: odavamatel niidukitel tuleb iga ratas eraldi välja keerata ja sobivasse auku tagasi panna, järgmine variant on iga ratas hoovaga eraldi reguleeritav; veel lihtsam on rattaid paarikaupa reguleerida ja kallimatel mudelitel saab terve niiduki ühe nupuvajutusega parajale kõrgusele seada."

Järgmisena pakutakse küsijale multšivaid või külgväljaviske ja multšiga või kogumiskastiga variante. Viimastega on suurte pindade puhul see häda, et 30-40-liitrine kast saab üsna ruttu täis ja seda on tülikas pidevalt tühjendada ning märja rohuga kipub väljaheiteava ummistuma. Kallimatel niidukitel (sellised maksavad üle 300 euro) on lisaks ka pesufunktsioon: tavaline aiavoolik külge, kraan lahti, niiduk käima ja masin peseb end ise puhtaks.

Kõige kallimad on veofunktsiooniga niidukid, mis niitja töö kergemaks muudavad. Manööverdada on nendega küll pisut keerulisem ja masin ise on raskem. Kes raatsib veidi rohkem raha mängu panna, võib soetada elektristarteriga iseliikuja, mida käivitatakse võtmega nagu autot.

Elektriliste niidukite suurimaks puuduseks on piiratud tööraadius - pikendusjuhe ei tohiks olla üle 50 meetri pikk, üle selle tekib lõpus liiga suur pingelangus, mis võib mootorit kahjustada. Ka on neil vähe võimsust ja väike töölaius. Plussidena toob Tärno välja minimaalse hooldusvajaduse, peaaegu hääletu töötamise ja võimaluse niiduk puhastamiseks mugavalt külili keerata.

Jahutusvedelik bensiinipaagis

Korralik niiduk Tärno sõnul mingit erilist hooldust ei vaja. Remonti - Baseilo kaupluses tehakse ka seda - tuuakse need enamasti siis, kui niitja ise on midagi valesti teinud. Valesti saab teha kahte asja: valada niidukisse viletsat kütust või keerata masin puhastamiseks külili.

"Kehva kütust tuuakse Venemaalt - aga seda võib ikka veel saada ka mõnest tanklast," ütleb ta. Ja räägib ekstreemsematest juhtumitest, kui bensiinipaagist on tulnud välja võtta nii diislikütust kui jahutus- või klaasipesuvedelikku.

"Paaki valatakse kõike, mida garaažist võib leida ja mis on sinakat värvi. Eks niidukile bensiini tooma minnes haaratakse kaasa esimene kätte juhtuv tühi kanister ning hiljem ei teata enam, millises seina ääres seisvas kanistris on bensiin ja millises algne sisu."

Puhastamise kohta tuletab Tärno meelde, et niidukit võib kallutada ainult käepideme suunas, sest külili keerates voolab õli karterist välja.

Kiire pole alati parim

Muruniitmise koha pealt paneb Andrus Tärno südamele, et madalamaks kui viis sentimeetrit ei tohiks see niitmise järel jääda - muidu saavad rohujuured kahjustatud. Kui siis veel ka multšiks niidetud rohi maha jäetakse, hakkab murus võimust võtma sammal. Siis tuleks muru õhutada - selliseid masinaid müüakse Baseilos juba teist aastat ning lisaks maapinna täkestamisele eemaldavad ja koguvad need kokku ka sambla.

Ka ütleb Tärno, et laiem lõikelaius, mis küll võimaldab tööga kiiremini lõpule jõuda, pole alati sugugi parim variant. Maksimaalne laius on 56 sentimeetrit, aga optimaalseks peetakse 48-50 sentimeetrit, mis ebatasase maapinna puhul annab palju ühtlasema tulemuse.

"Paljud inimesed varuvad niiduki jaoks suurema koguse bensiini valmis - et jätkuks ka järgmisel aastal alustada. Tegelikult tuleks bensiin kolme-nelja kuu jooksul ära kasutada, sest seistes selle oktaanarv langeb ja lõpptulemusena saab mootor kahjustada. Niidukitest, millele eelmise aasta bensiin on sisse jäetud, lähevad kevadel ainult üksikud käima. Seega tuleb niiduk sügisel bensiinist tühjaks lasta ja tühja paagiga veel kord käima tõmmata, et täitsa kuivaks saada."

Trimmer annab lihvi

"Kes vähegi oma murust hoolib, sellel peaks lisaks niidukile ikka trimmer ka olema," väidab Tärno. "Palju siis enam neid on, kes murukääridega puude ja põõsaste aluseid ning aiaääri puhastavad. Pealegi on maakohas ikka selliseid alasid, kuhu traktori ega niidukiga ligi ei pääse."

Painduva võlliga trimmer sobib tema sõnul tööle viimase lihvi andmiseks, sirge võlliga saab jagu ka kõrgemast ja kõvemast rohust. Pakkuda on ka üks elektrimootoriga mudel, mille mootor paikneb tavatult ülaosas ning seetõttu pole märg rohi niitmisel takistuseks. Rohulõikur võimaldab lisaks ka peenemat võsa maha võtta.

Akutrimmereid Baseilo poes ei ole: odavate kvaliteet on küsitav, kallid on aga liialt kallid.

"Müüme Jonseredi, Stihli ja Husqvarna tehnikat, neil on Ameerikas valmistatud mootorid. Esimest aastat on meil mõned odavad "hiinakad" ka, nende kohta veel tagasisidet ei ole ja garantiiremonti me neile ka ei tee," räägib Tärno.

Odavalt soetatud muruniiduk või trimmer pole tema sõnul alati põrmugi odav - kui selgub, et katki läinud jupi asendamine maksab kolmandiku masina hinnast või et tundmatu tootja riistapuu varuosi ei ole kusagilt saada. Aga päris paljud niidumasinate ostjad on hinnatundlikud ja pikalt ette ei mõtle.

Üle 2000 ruutmeetri on traktori töö

Niidukid on mõeldud kuni 2000ruutmeetrise pinna tarbeks; kui niitmist vajab suurem ala, tuleks mõelda traktori soetamisele. Või siis kaaluda kaks korda kallima raideri ostmist.

"Traktoril on lõikeorgan keskel ja tagasild veab, raideril on lõiketera ees ning selle masinaga võib kohapeal ringi keerata ja samal ajal niita. Töökindlus ja lõikekvaliteet neil ei erine, aga raiderit juhitakse pedaalidega ja selle töömugavus on suurem," selgitab Andrus Tärno. "Traktori eelis on, et sellega saab talvel ka lund lükata, samuti saab traktorile käru taha panna, raider on aga ainult niitmiseks."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles