Ida-Virumaa saab Eesti esimeseks spordipealinnaks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaa üks tuntumaid rahvaspordiüritusi - Alutaguse suusamaraton - sõidetakse sel talvel Pannjärvel ja selle ümbruses 9. veebruaril.
Ida-Virumaa üks tuntumaid rahvaspordiüritusi - Alutaguse suusamaraton - sõidetakse sel talvel Pannjärvel ja selle ümbruses 9. veebruaril. Foto: Matti Kämärä

8. jaanuaril, mil Sillamäel tunnustatakse Ida-Virumaa tänavusi paremaid sportlasi ja treenereid, kuulutakse Ida-Viru maakond ka Eesti 2013. aasta spordipealinnaks. 

Ida-Virumaa on esimene maakond, kes saab endale terveks  aastaks Eesti spordipealinna tiitlli, mida hakkab jagama kodanikualgatuse korras loodud MTÜ Spordiaasta.  Selle eestvedaja, Eesti Arengufondi endise tegevjuhi Ott Pärna sõnul on selle ettevõtmise eesmärgiks levitada liikumisharrastuse populaarsust kogu Eestis ning tõsta igal aastal ühe maakonna spordielu esile.

Rõhk ürituste turundamisel

Tiitel "Eesti spordipealinn 2013" on idavirumaalastele ühtaegu tunnustuseks senitehtu eest kui ka inspiratsiooniks ja uuteks huvitavateks spordialgatusteks tulevikus. Spordipealinna aasta on iga omavalitsuse ja piirkonna jaoks võimalus parimad spordiasjad käima lükata, tänaseid ettevõtmisi edasi arendada ja koostöös üle-eestiliselt nähtavaks teha," märkis Pärna, lisades, et spordielu aktiviseerumine soodustab piirkonnas ka turismi, terviseedendust, vabatahtliku töö tähtsust ja muud positiivset.

Spordiaasta liikumise kodulehel hõlmab Ida-Virumaa kui aasta spordipealinna ürituste kalender suuremas osas neid erinevate korraldajate üritusi, mis siin toimunud ka varem või toimuksid hoolimata selle tiitlist, nagu näiteks Avo Talpase mälestusvõistlusi maadluses, Alutaguse suusamaratoni või Narva Energiajooksu. Ott Pärna selgitab, et liikumise eestvedajad panustavadki eelkõige nende ürituste turundamisesse. "Püüame kaasa aidata, et need spordisündmused, mis Ida-Virumaal toimuvad, leiaksid üle riigi senisest rohkem tähelepanu ja tooks siia rohkem huvilisi," sõnas ta. "Tänu meie koostööpartneritele saame anda nendele üritustele suurema kõlapinna kui paljud korraldajad omaette tegutsedes seda teha suudaksid."

Selle kõrval kavatseb  Spordiaasta MTÜ ka ise  Ida-Virumaal mitmeid ettevõtmisi korraldada. Juba 18. jaanuaril organiseeritakse spordihuvilistele bussiga ringreis "Tunne Ida-Virumaa ägedaid spordiradu ja -rajatisi". Muu hulgas on kavas külastada Kiviõli seiklusturismi keskust, käia vaatamas Aidu tulevase sõudekanali rajamist, Jõhvi spordihoonet, Pannjärve Alutaguse  spordi- ja puhkekeskust, Narva jäähalli ja mitmeid teisi maakonna tuntumaid spordiobjekte. Bussiretke teejuhtideks on Ida-Viru spordiaktivistid Hardi Raiend ja Jaak Rooden.

Inspiratsioonipäev ja talgud

Järgmisel päeval, 19. jaanuaril, toimub Tartu ülikooli Narva kolledži uues hoones spordikorralduse inspiratsioonipäev, kus oma kogemusi jagavad tuntud spordiürituste korraldajad nagu Mati Lilliallik, Marko Torm, Kunnar Karu, Janek Maar ja mitmed teised, aga ka meediaekspert Raul Rebane, spordisõbrast luuletaja Contra, kultuuriministeeriumi spordi valdkonna asekantsler Tõnu Seil ja mitmed üllatusesinejad. Muuhulgas räägitakse, kuidas korraldada head spordisündmust, ning arutletakse selle üle, kuidas teha väikesest spordiüritusest suur meediasündmus.

Ott Pärna sõnul soovitakse üleriigilisel talgupäeval, 4. mail, Ida-Virumaal keskenduda eelkõige spordirajatiste korrastamisele. Kogu spordipealinna liikumise juures peabki ta eriti oluliseks vabatahtlikkuse põhimõtete rakendamist. "Ida-Virumaal on seni kodanikuaktiivsus olnud mõnevõrra väiksem kui mõnedes teistes Eesti piirkondades. Tahamegi kutsuda inimesi rohkem välja nii spordiüritustel osalema kui ka nende korraldamisel osalema," sõnas Pärna.

Spordipealinna Jõhvi staabi juht Jaak Rooden ütles, et ei tasu üles kütta liialt suuri ootusi, et see tiitel ühe aastaga maakonna spordielu väga palju muudab. "Aga positiivne on kindlasti seegi, kui õnnestub erinevate ürituste korraldajaid omavahel rohkem liita ja tõmmata siinsetele sündmustele üle riigi rohkem tähelepanu," sõnas ta.

Muuhulgas loodab Rooden, et kui Ida-Virumaa sport pääseb tänu pealinna tiitlile rohkem fookusesse, siis annab see ehk tõuke ka mõneks põhimõtteliseks otsuseks, mille põhjal valmib siin tulevikus uus staadion, kergliiklustee või mõni muu spordiobjekt.

SPORDIPEALINNA 2013 IDA-VIRUMAA ESIALGNE  KALENDERPLAAN TALVEKUUDEL

JAANUAR

8. jaanuar - Ida-Virumaa sporditähtede gala Sillamäel - "Spordipealinn 2013 Ida-Virumaa"  avamine & spordifoto- ja -videokonkursi väljakuulutamine.

18.-19. jaanauril - Avo Talpase mälestusvõistlused  Kreeka-Rooma maadluses Kohtla-Järvel.

18. jaanuaril  - spordiinimeste Ida-Virumaa bussituur "Tunne Ida-Virumaa ägedaid spordiradu ja -rajatisi".

19. jaanuaril - spordikorralduse inspiratsioonipäev Tartu ülikooli Narva kolledžis.

26.-27. jaanuaril - suusaorienteerumise Eesti meistrivõistlused Pannjärvel.

VEEBRUAR

9. veebruaril - ujumisvõistlus "Sillamäe staier".

9. veebruaril - Alutaguse suusamaraton Pannjärvel.

10. veebruaril - Piret Niglase auhinnavõistlus suusavahetusega sõidus Kohtla-Nõmmel.

12. veebruaril - Jõhvi gümnaasiumi suusamaraton Pannjärvel.

22.-24. veebruaril - rahvusvaheline lumelauavõistlus "Tuhamäe Estonian Slopestyle Open" Kiviõli seiklusturismikeskuses.

MÄRTS

15. märtsil  "Sprint Tour Eesti" Alutaguse etapp Pannjärvel.

30.-31. märtsil - Eesti meistrivõistlused murdmaasuusatamise teatesprindis ja 30/50 km klassika ühisstardisõidus Pannjärvel.

Allikas: spordiaasta.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles