Mitte ainult ametnikud

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Oleme harjunud arvama, et kõik, mis on seotud korruptsiooniga, puudutab eelkõige riigi- ja omavalitsusasutusi ning seal töötavaid ametnikke. Eks tegelik elu on selleks põhjust andnud, kui me vaatame, kui palju meilgi siin Ida-Virumaal on eri astme ametnikke süüdistatavatena kohtu all, aga ka korruptsioonis süüdi mõistetud.

Vähem on juttu olnud juhtumitest, kus korruptsiooniilmingud näitavad ennast era- või riigi osalusega ettevõtetes.

Möödunud aasta lõpus sai kuriteokahtlustuse endine Rimi kaubandusketi projektijuht, kelle ülesanne oli arendusprojektides mitmesuguste tööde tellimine. Süüdistuse kohaselt eelistas kahtlustatav töövõtjatena kindlaid ettevõtteid, kes kahtlustuse järgi maksid selle eest talle pistist.

Samalaadseid juhtumeid tuleb tõenäoliselt ilmsiks palju rohkem, ent tihti ei anta neile ametlikku käiku: vahelejäänud vallandatakse vaikselt ja kogu lugu. Ilmselt kardavad ettevõtjad firmale kaasneda võivat negatiivset avalikku tähelepanu, aga mõned ehk isegi ei adu, et tegu on kriminaalkuriteoga.

Eesti Energia Tehnoloogiatööstus on kohalikus mõistes suur firma, kelle emaettevõte tegutseb rahvusvahelisel energiaturul. Ja seetõttu on energiahiiule maineküsimus väga oluline, mistap on täiesti loomulik, et firma on ise huvitatud oma ridade puhastamisest. Tegelikult on iga ettevõtja huvides anda firma sees avastatud kuriteole ametlik käik, sest korrumpeerunud töötajad tekitavad peale mainekahju ka otsest varalist kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles