Ilmar Raag: Narva on linn, kust Euroopa algab

Teet Korsten
Copy
Ilmar Raag: "Teiste maade kogemused on näidanud, et peab olema festivali süda − peamised tänavad, mille äärde kultuuripealinna elu kontsentreerub. Tallinna märk oli avatus merele. Küsimus, mis Narvas kõige märgilisemaks kujuneb, on lähima kuu ajurünnakute peamine sisu."
Ilmar Raag: "Teiste maade kogemused on näidanud, et peab olema festivali süda − peamised tänavad, mille äärde kultuuripealinna elu kontsentreerub. Tallinna märk oli avatus merele. Küsimus, mis Narvas kõige märgilisemaks kujuneb, on lähima kuu ajurünnakute peamine sisu." Foto: Madis Sinivee / Scanpix

Hiljutii tuli rõõmusõnum kõigile Ida-Virumaa ja Narva fännidele, sest juba kuhtunud lootus, et Narvast võibki saada 2024. aastal Euroopa kultuuripealinn, sai uut indu. Selgus, et vahepeal süüdimatut mänginud Narva võim on taas kadunud eelarverea leidnud ja kandideerimisüritust alustatakse uue hooga linna peaarhitekti Ivan Sergejevi eestvõttel ning selle kunstiliseks juhiks saab renessanslikult mitmekülgne Ilmar Raag.

Äsja naljatasin Facebookis: ""ELi kultuuripealinn 2024 − Narva " juba linastub. Tegu on road movie žanriga ja... Praegu käsil stseen "Russian Mountains"." Ise pole pädev hindama, kui adekvaatne või täpne see kujund on, aga siiani on Narva Euroopa Liidu kultuuripealinnaks kandideerimine kulgenud suhteliselt bipolaarselt. Tunnistan, et näiteks pärast 9. veebruari poleks ma kihlveokontoris ühte eurotki sellele panustanud, et Narvast võib kunagi veel mingi pealinn saada.

Minu tundmus oli samasugune, ehkki ma polnud projektiga otseselt seotud. Mul oli esmalt tunne, et Narva ühes oma looga on tunduvalt kõvem kui ükski teine kandidaat, tugevam kui Tartu või Kuressaare. Aga kui seal vahepeal stopp saabus, uskusin ka mina, et pole enam midagi parata: vägisi ei saa ju kedagi pealinnaks sundida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles